<$BlogRSDUrl$>

неделя, март 27, 2005

Мадрид 11 март: Кой е виновният?



Владислав ПУНЧЕВ, Агенция "Фокус"



На 11 март 2004 г. мощни взривове избухват в четири влака в Мадрид. Загиват 192 души, а близо 1500 са ранени. Тридесет чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид. Загиналите български граждани са четирима. Това са Адриан Андрианов, неговата годеница Калина Василева, Тинка Паунова и още една българка. Отговорност за атентата поема Ал Кайда. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.

Една година след кървавата драма в Европа, испанската полиция е успяла да задържи до момента над 90 души. Срещу 74 от тях са повдигнати обвинения за масовото клане. И все пак изглежда Испания успя да установи за една година повече факти за своя “11 септември”, отколкото САЩ за техния. Все още обаче не може да се пресъздаде ясна картина за атентатите от 11 март 2004 г. в испанската столица. Следователите твърдят, че знаят кои са замесени, но не знаят кой каква точно роля е изпълнявал във всеки един от атентатите.
Основният въпрос – кой е оставил раниците с бомбите във влаковете. Бомбите, които вдигнаха във въздуха четири влака и отнеха живота на 192 души, ранявайки 1500. Как точно са вкарани и разпределени по влаковете? Кой е купил мобилните телефони, послужили като детонатори? Кой е инструктирал терористите как точно да ги свържат с експлозивите? От къде се появиха терористите и къде се скриха след кървавото си дело? Въпроси без отговор.
Нито един от следователите, обаче, не отрича, че без откриването и обезвреждането на 13-тата бомба, която не успя избухне, разкритията до момента нямаше да бъдат направени толкова бързо.

Мистерията с бомбите

Кой е измислил и направил раниците-бомби остава най-голямата мистерия в разследването. Взривните устройства са били направени от пакети от по 10 или 12 килограма с експлозив Goma-2 ECO, заедно с по 600 грама болтове и гвоздеи, които е трябвало да засилят ефекта на бомбите, служейки като шрапнели. Системата на активиране на бомбите е била много проста – мобилен телефон с два кабела, свързани с положителния и отрицателния полюс на вибрацията на апаратите. Всичките телефони са били с настроена аларма, която да се включи в 07.40 ч. Така са избухнали 10 от бомбите онази кошмарна сутрин. Три не са успели, едната от които по-късно е направила възможно разследването. Направените рентгенови изследвания на именно тази 13-та раница преди да бъде обезвредена са показали, че единият от кабелите се е откачил, тъй като не е бил здраво свързан. Изключително прости, но ефективни взривни устройства. Испанското следствие, обаче, все още не знае чия е идеята.

Кой е купил мобилните телефони и има ли наистина българска връзка?

Според следователите цялата “прецизност” на бомбите от кървавия 11 март се дължи на използването на телефоните като детонатори, с активирани аларми. Кой е купил телефоните? Този въпрос продължава да е загадка. Но разкриването й би могла да установи самоличността на “мозъка” на кървавата операция.
За атентатите са използвани мобилни телефони марка Trium T-110, производство на корпорацията “Мицубиши”. Вече е известно, че десет от тях са били купени между 3 и 8 март 2004 г. на пазар в квартал Виляверде в Мадрид. Собствениците на магазина, от който са били купени телефоните, двама индийци Суреш Кумар и Винай Холи, задържани три дни след атентатите, след което освободени, са заявили при разпитите, че апаратите са били купени от двама мъже, които съдейки по чертите на лицата им са били от източноевропейски произход. Според индийците двамата са били българи и езика, на който са разговаряли помежду си приличал на български. Ето тук са появява една от българските следи в атентатите, която продължава да не е доказана.
Индийците посочват, че на 3 март сутринта в магазина им влязъл един от двамата “българи”. Той е бил облечен в син гащеризон. Поискал да купи четири телефона марка “Мицубиши”, модел 222-I. Тъй като в магазина имало само един мобилен телефон от този модел, продавачът му предложил друга марка - Trium T-110, който бил даже по-евтин. Мистериозният клиент решил да купи от двете марки с уговорката да върне един от телефоните следобед. Той се връща в уречения час, придружаван от още един мъж – другият “българин”. Двамата връщат модела 222-I и заявяват, че искат да купят още осем апарата Trium T-110. Пет дни по-късно, на 8 март, единият от загадъчните клиенти се връща и купува още един мобилен телефон Trium T-110. Така общият им брой става 10. Заедно с десетия телефон, клиентът купува видеокасета за дигитална камера, по-късно върху която ще бъде записано обръщението на терористите, в което поемат отговорност за атентатите, както и часовник марка Casio. Така и не е установена каква е била ролята на часовника.
Оказва се, че които да са тези, купили телефоните, не са търсили случайни модели и марки. Търсили са точно определени марки, защото вероятно така са били инструктирани.

Другата “българска” връзка

На 12 май 2004 г. много испански медии съобщиха за задържането в София на български гражданин във връзка с атентатите. Името му бе Тони Радес с псевдоним Турчина - според някои от медиите, и Анас Българина - според авторитетния испанския ежедневник АВС. Испанската преса обяви тогава, че той напуснал Испания на 3 март и е бил задържан от българските власти на 8 април по молба на испанските.
При разследването на атентатите в Мадрид е била установена връзка между ислямските терористи, извършили атентата, и български трафиканти на оръжие, които им продали намерените в апартамент в мадридския квартал "Леганес" 3 автомата и пистолет.
Основното подозрение срещу Тони било, че е свързан с тези оръжия. Неговото име и телефонният му номер били открити по време на обиск в квартира на терористите няколко дни след атентатите, твърдяха испанските медии. Те сочеха, че той е български гражданин от турски произход и се е занимавал с незаконен трафик. Твърдяха, че "българската полиция е съобщила, че по време на разпитите Радес е признал, че е имал намерение да извърши атентат на летище София, без да уточни кога и по какъв начин е щяло да стане това". Според испанските медии Радес или Анас е живял в Испания 2 години и половина и е работил като помощник на имам в джамия в Мадрид.
"Задържаният във връзка с атентатите в Мадрид от 11 март
българин е освободен, тъй като е установено, че няма пряко
съпричастие към терористичния акт", обяви в средата на май директорът на Националната следствена служба Ангел Александров.

Въпроси без отговор

Редица други въпроси от хода на разследването остават без отговор. Някои от тях може би никога няма да получат такъв. Сред основните въпроси остава обаче следният: на базата на какво испанската полиция и тогавашното правителство на Испания, начело с Хосе Мария Аснар категорично обявиха, че зад кървавите атентати стои баската сепаратистка въоръжена групировка ЕТА? Какви бяха уликите и доказателствата в подкрепа на това твърдение? Въпроси, въпроси, въпроси...

Ужасът в Мадрид: Година по-късно





Владислав ПУНЧЕВ, Агенция "Фокус"

На 11 март 2004 г. мощни взривове избухват в четири влака в Мадрид. Загиват 192 души, а близо 1500 са ранени. Тридесет чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид. Загиналите български граждани са четирима. Това са Адриан Андрианов, неговата годеница Калина Василева, Тинка Паунова и още една българка. Отговорност за атентата поема Ал Кайда. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.
На 2 април 2004 г. в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем терористи, отговорни за атентата от 11 март. Терористите се самовзривяват. Според източници от следствието оперативният ръководител на атентаторите - мароканецът Джамал Ахмидан (наричан още Китаеца или Маугли) и предполагаемият "мозък" на групата - Серхан бен Абделмаджид Фархет, известен още като "Тунизиеца", са загинали при експлозията. Оглавяващият разследването на атентатите от 11 март съдия Хуан дел Олмо издава международни заповеди за арест на Фархет, Ахмидан и още четирима мароканци. Според испанското вътрешно ведомство сред самоубийците от събота са Абденнаби Кунджаа, както и Асри Рифаат Ануар, чието име се споменава за пръв път във връзка с 11 март. При експлозията загива и един полицай от испанските специалните части. Следователите, които претърсват апартамента, откриват две раници, пълни с експлозиви, подготвяне за взривяване и 200 детонатора от същия вид, използван при нападенията на 11 март. Вътрешният министър на Испания Анхел Асебес заявява, че терористите са планирали да продължат атаките и че някои от експлозивите са били подготвени, пакетирани и свързани с детонатори. Той посочва още, че други двама или трима души може да са избягали преди експлозията в апартамента. Преди взрива заподозрените са спрели полицаите, когато те се подготвяли да влязат в апартамента, като открили стрелба от прозореца на първия етаж. Според показанията на съседи групата северноамериканци са се пренесли в жилището преди около месец.

Разследването

През юни 2004 г. италианската полиция арестува мароканеца Рабей Осман Сайед Ахмед, смятан за главен организатор на кървавите атентати. Терористът с прякор Мохамед Египтянина е задържан в Милано по искане на испанския съд заедно с още 2-ма заподозрени. Арестът е резултат от голяма операция на полицията в няколко държави едновременно - в Италия, Испания, Франция и Белгия, където са извършени обиски. Арестуваният Рабей Осман ел-Сайед Ахмед, на 33 години, е експерт в областта на експлозивите в египетската армия. Към юни 2004 г. 20 души, главно мароканци, са обвинени във връзка с бомбените атентати в испанската столица. Съобщава се, че след мадридските атентати е създадена солидна база в Италия, за да могат терористите лесно да се придвижват между Европа и Северна Африка. Т. нар. Мароканска група подготвяла голям атентат в Италия и в други европейски страни.
Разследването на атентатите в Мадрид установи, че Рафа Зухеир, единият от задържаните мароканци във връзка с атентатите от 11 март в Мадрид и шурей на Хосе Емилио Суарес Трасорас, когото вероятно е снабдил с експлозивите, използвани при нападенията във влаковете, е поддържал контакти с българската мафия.
Според публикации в испанската преса мароканецът Хосе Емилио Суарес Трасорас е продал през февруари 110 кг динамит goma-2 ECO и детонатори на мароканските терористи, които вероятно са извършили атентатите в Мадрид. Срещу експлозивите, които откраднал от мина, Суарес Трасорас получил от терористите 7000 евро и пакет хашиш.
Разследването на атентатите от 11 март е потвърдило, че Рафа Зухеир “не само е посредничил в купуването на експлозивите, но е и снабдил терористите с най-малко три автомата Sterling и един пистолет, които купил от български трафикант на оръжие”, според испанския вестник El Mundo.
Самият Зухеир признал, че поддържа контакти с българската мафия.
Оръжията, предоставени от Рафа Зухеир, са били в ръцете на седемте терористи, които се самовзривиха в апартамента в Леганес на 3 април, след като бяха обградени от полицията.
Сред самовзривилите се терористи са Джамал Ахмидан - Китаеца и Мохамед Аулад Акча, с които са Рафа Зухеир и Хосе Емилио Суарес Трасорас са преговаряли за купуването на експлозивите, използвани при атентатите.
Според испанския вестник ABC оръжията е купил мароканецът Джамал Ахмидан - Китаеца, оперативен ръководител на терористичната клетка, извършила атентатите във “влаковете на смъртта”. Сделката за купуването на оръжието е била сключена в края на миналата година в Мадрид, въпреки че преди това Джамал Ахмидан е установил контакти в Гипускоа с банда косовски албанци, занимаваща се с нелегален трафик на оръжие. Не се изключва вероятността терористите, също чрез българския трафикант, да са се сдобили и с други оръжия, които да са в ръцете на активисти на терористичната клетка, все още намиращи се на свобода, отбелязва изданието.
Испанската Гражданска гвардия е знаела за съществуването на черен пазар за експлозиви, в който е участвал Хосе Емилио Суарес Трасорас десет месеца преди организирането на атентатите от 11 март в Мадрид. В интервю за испанския вестник El Mundo от месец май тази година Рафа Зухеир, който е и информатор на испанската Гражданска гвардия, заявява, че през май 2003 г. е получил предложение от жител на град Астуриас да купи експлозиви. Според разказа му, след като уведомил Централното оперативно звено (UCO) на Съдебна полиция на испанската Гражданска гвардия, получил пари, за да купи експлозивите, както и инструкции “да заложи динамита на някоя банда и да улесни разбиването й”.
Когато Рафа Зухеир уведомил Гражданската гвардия, че са му предложили динамит, двама агенти на гвардията подтикнали мароканеца да се прикрепи към трафикантите на експлозиви: “Дадоха ми пари, за да наема кола и отидох в Астуриас. Там беше Антонио Кастро Торо, с когото се бяхме запознали в затвора. Кастро Торо е шурей на Хосе Емилио Суарес Трасорас (миньорът, който се подозира, че е предоставил експлозивите на мароканеца Джамал Зугам и групата му) и той ми предложи експлозивите.
Зухеир се върнал в Авилес в средата на май 2003 г. и, както му били наредили ръководните лица от UCO, носел със себе си мостра от експлозивите, които Кастро Торо продавал. “Предадох им материала и ми дадоха нови инструкции”, уверява информаторът.
Сред новите разпореждания, които получил Рафа Зухеир, е имало едно много директно и конкретно: “Потърси сред твоите познати и в твоята среда група, която се интересува от експлозивите. След това ще ги доставиш, а после ще ги заловим всичките”. Информаторът се “опитал да достави взривните вещества на българска престъпна група, “предвид контактите му с българската мафия”, но планът се “провалил”.
Рафа Зухеир не уточнява в разказа си за El Mundo дали е знаел или не, че участва в купуването на експлозивите за 11 март, както и дали е уведомил UCO за последните срещи на Кастро Торо и Суарес Трасорас с групата мароканци.
Няма данни български граждани да са били ангажирани със закупуването на оръжия, взривни материали или технически средства, използвани за осъществяването на атентатите в Мадрид, заявиха тогава от Дирекция Национална служба сигурност по повод информациите от испанската преса за българско участие в подготовката на терористичните актове, извършени на 11 март в Мадрид.
Изпълнихме всичките си задължения пред европейските служби в разследването на атентатите в Мадрид от 11 март. Това заяви на 1 юли 2004 г. специално за Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
Той посочи, че е получил специалната благодарност от Министерството на вътрешните работи на Испания за работата на българските служби в разследването на терористичните нападения в испанската столица.
Централното разузнавателно звено на испанската Национална служба “Полиция” посочва в доклад до комисията, разследващата атентатите от 11 март в Мадрид, в испанския парламент, че между документите, които са били открити в апартамента в мадридското предградие Леганес, в който се самовзривиха седем терористи, е имало и такива, в които фигурират още потенциални цели на авторите на масовото убийство в Мадрид.
Сред тях са два еврейски центъра, увеселителен комплекс на 35 км от испанската столица и еврейски пансион в Авила, както и британски колеж в Ла Моралеха, в мадридското предградие Алкобендас.
Става дума за увеселителен комплекс на име “Масада”, занимаващ се с организирането на детски лагери, семинари и други мероприятия, на които през почивните и празничните дни се стичат еврейски семейства. Пансионът в заловените документи се нарича “Страноприемницата на синагогата”.
Освен това в доклада се посочва, че “по всяка вероятност” извършителите на атентатите в Мадрид се опитали два пъти да извършат терористично нападение срещу железопътни линии посредством залагането на взривно устройство на линиите в град Мосехон край Толедо, както и взривяването на ж.п. линии по маршрута Мадрид-Йеида. Според испанската полиция тези два опита за атентат са по всяка вероятност на същата терористична клетка, отговорна за терористичните актове в Мадрид на 11 март.
В доклада се описва също цялото разследване на атентатите от момента на откриването на микробуса в околностите на гарата в Алкала де Енарес, на която са били поставени бомбите във влаковете.
По отношение на апартамента в предградието на испанската столица Мората де Тахуня, който е бил нает през януари от Джамал Ахмидан, известен като Китаеца, единият от терористите, които се самовзривиха в Леганес на 3 април, се изброяват лицата, чиито следи са били открити в жилището. Това са самия Китаец и братовчедите му Хамид и Хичан.
В апартамента, в който се самовзривиха седемте терористи, само един от които е с неустановена самоличност, са били открити 236 детонатора, експлозиви goma 2-Eco, два автомата Sterling, британско производство, и един чешки автомат CZ, както и малокалибрено оръжие. Също така е бил открит видеозапис, на който трима маскирани и добре въоръжени мъже четат обръщение към испанското правителство. Установено е, че същите оръжия от Леганес са били използвани от членовете на терористичната клетка на видеозаписите. В доклада се посочва, че Рафа Зухеир, единият от задържаните мароканци във връзка с атентатите от 11 март в Мадрид и шурей на живеещия в град Авилес Хосе Емилио Суарес Трасорас, когото вероятно е снабдил с експлозивите, използвани при нападенията във влаковете, е поддържал контакти с българската мафия и се е сдобил с тези оръжия благодарение на тези връзки. Отбелязва се, че Зухеир е продал на Китаеца трите автомата и пистолетите.
В апартамента в Леганес е било намерено и зелено знаме с написан на арабски език надпис, който гласи: “Няма друг Бог, освен Аллах и Мохамед е негов пророк”.
Докладът завършва с факта, че “избраната от терористите дата за атентатите в Мадрид не е избрана случайно, а има определена символика и може да е свързана с други предишни терористични актове, като атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г. “. Според направените в документа изводи целта на нападенията е била да се нанесе мощен удар върху обществената нагласа и да се предизвика силен социален отзвук в медиите, най-вече във връзка с парламентарните избори в Испания на 14 март”, при които спечелиха убедително социалистите.

Изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” след атентатите в Мадрид от 11 март

"В името на Аллах, милостивия и състрадателния, когато не наказват и ти трябва да наказваш по същия начин, по който те наказват”. (Коран 16:126)

"Убивай ги, където ги откриеш, гони ги, както теб те гонят, въстанието е по-страшно, отколкото убийството". (Коран 2:191)

“Тези, които извършват агресия срещу теб, трябва да им отвърнеш със същото” ( Коран 2:194)

“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” обещаха в последното си изявление във връзка с експлозиите в Кербала и Багдад от 2 март 2004 г., че се подготвят за следващи операции и изпълнихме обещанието си: ескадронът на смъртта успя да проникне дълбоко в кръстоносна Европа, нанасяйки удар по един от стълбовете на кръстоносците и техните съюзници: Испания, на която беше нанесен болезнен удар. Това е част от старо уреждане на сметки с кръстоносна Испания, съюзник на Америка във войната й срещу исляма.

Къде е Америка, Аснар? (Хосе Мария Аснар – бивш премиер на Испания – бел. ред.) Кой ще пази теб, Великобритания, Италия, Япония и останалите агенти? Когато ударихме италианския контингент в Насирия, изпратихме на агентите на Америка предупреждение: изтеглете се от алианса срещу исляма. Но вие не разбрахте посланието.

Сега се надяваме, че ще разберете посланието.

Ние в “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” не се натъжаваме от смъртта на цивилни граждани. Законно ли е те да убиват нашите деца, жени, старци, младежи в Афганистан, Ирак, Палестина и Кашмир, докато се счита за грях, когато ние ги убиваме? Всемогъщият Бог казва: “нападай тези, които те нападат”.

Махнете си ръцете си нас, освободете нашите затворници и се изтеглете от нашата земя, тогава ще ви оставим на мира.

Народите на страните, съюзници на САЩ, трябва да принудят правителствата си да сложат край на този алианс в борбата срещу тероризма, което означава война срещу исляма. Ако прекратите войната, ние ще прекратим нашата.

Казваме ви: Ескадронът на дима на смъртта ще ви достигне много скоро на място, където ще можете да видите умрели с хиляди, по волята Божия, и това е нашето предупреждение.

Казваме на мюсюлманите по целия свят, че ударът на Ветровете на Черната Смърт е в крайната си фаза, на 90%, ако е рекъл Бог, в угоден за него момент.

При тази операция, Ескадроните на воините на Йерусалим удариха евреите и масоните в Истанбул, а трима важни масони загинаха при тази операции, и ако не беше възникнала техническа неизправност, щяха да умрат всички масони.

Казахме на Ескадрона на Билал ибн Раба, че сме приели предложението и след пристигането на делегата, ще започне акцията. Ние известихме ексадрона на Абу Али Ал-Харити, че ръководството на “Ал Кайда” реши, че Йемен ще бъде третото блато, в което Америка “Тиранът на това поколение” ще потъне, за да възпита йеменското правителство, което сътрудничи на американците, и което изостави Исляма и сега управлява след пакистанския президент Мушараф. Следователно, всички /наши/ групи трябва да бъдат нащрек, така че операцията ще започне на 4515 . Не забравяйте да удряте до смърт; не забравяйте Абу Али Ал-Харити; не забравяйте шейх Абд Ал-Кадер Ал-Азиз /Ал-Сайед, имам Ал-Шериф/, великият мъдрец, които беше арестуван три месеца след септемврийските /11 септември/ събития, и беше екстрадиран от Йемен в Египет.

И казваме на тези, които убиват сунитските улеми в Ирак да вдигнат ръцете си, или в противен случай...

Предупреждаваме гражданите: не се приближавайте до цивилни или военни обекти на американските кръстоносци и на техните съюзници.

Аллах е велик, Аллах е велик. Ислямът идва, подкрепяйки мюсюлманите и унижавайки неверниците.

Писмото е подписано от “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” с дата понеделник 20 Мухаррам 1425 – 11 март 2004 г.


В изявлението „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” разкриват и четири свои основни цели за следващата фаза на техните действия:

1. Да разширят кръга на терористичните си действия, като ръководят операции в целия свят.

2. Да подкопаят доверието на инвеститорите в американската икономика

3. Да разкрият кръстоносно-ционистката схема (на действие)

4. Да разрушат (да разпръснат) врага, след което да го унищожат.


За “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”

На 30 юли 2004 г., “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заплашиха европейски страни, сред които и България. Заплахата беше публикувана в Интернет-форум, чийто адрес е www.islamic-minbar.com/forum/.

В изявлението се посочва, че след изтичането на ултиматума на Осама бин Ладен срещу европейските страни да се изтеглят от мюсюлманските държави, който изтече на 15 юли, ще последва “кървава война” за Европа.

“Днес ви обявяваме кървава война. Няма да спрем акциите си, докато не се върнете в правия път”, гласи изявлението, подписано от “Бригадите на Абу Хафс ал Масри – Ал Кайда”. Все още не може да бъде потвърдена автентичността на изявлението.

“След изтичането на ултиматума на нашия шейх Осама бин Ладен и тъй като не се върнахте в правилния път, обявяваме ви жестока война, както и на вашите народи, които с мълчанието си ви подкрепят”.

“Няма да се колебаем да пролеем кръв във всички части на Европа, в Рим и на други места, докато съответните страни не излязат от орбитата на неверниците в Америка”, се посочва в изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, публикувано в Интернет.

“Призоваваме всички наши части от Великобритания, от България и от всички европейски страни да се подготвят да влязат в битка”, се посочва в изявлението, което е с дата 30 юли. “Няма да се радвате на сигурност, докато сте в сянката на Джордж Буш” се посочва още в изявлението.

То намеква за обявеното от лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен тримесечно примирие с европейските държави. До момента не може да се потвърди автентичността на заплахата. В изявлението се посочва, че други изявления през последните два дни са били неправилно приписвани на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”.


Заплахи и атентати, за които “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” е поела отговорността

26.07.2004
Групировката “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заплаши Италия с кървави атентати, ако войските й не се изтеглят от Ирак. “Това предупреждение е към италианското правителство, което се предаде да слугува на престъпните американски кръстоносци", се посочва в съобщение на бригадите публикувано на ислямистка Интернет страница. „Ако това не стане, ще заговори езикът на кръвта. Ще разтърсим навсякъде земята под вас", пише в предупреждението.
Ислямистите наричат италианския премиер Силвио Берлускони „подлец".
Заплахи, че България, Полша и Австралия ще бъдат залети от „море от кръв"-, ако не се изтеглят от Ирак, бяха отправени миналата седмица от ислямистката групировка „Таухид".

16.07.2004 г.
Терористичната групировка “Бригади на Абу Хафс ал Масри” заплаши да удари Италия ако премиерът Силвио Берлускони не подаде оставка
В заявление, публикувано на исмямистки сайт и подписано от групировката, се посочва, че “ако Берлускони остане премиер на Италия, страната ще бъде залята от вълна на насилие, подобно на атентатите от 11 септември 2001 година”.

06.07.2004 г.
От интернет-страницата на египетски вестник групировката “Бригадите на Абу Хафс ал-Масри” заплашва, че ще отвори трети фронт в Йемен. В съобщението са изброени целите на следващата фаза : “разширяване на радиуса на конфликта и провеждане на операции в цял свят. Въвличането на САЩ в нова клопка - след Ирак и Афганистан идва ред на Йемен, ако даде Бог”.

02 07.2004 г.

„Бригадите на Абу Хафс ал-Масри" заплаши да извърши терористични нападения в Европа след изтичането на тримесечното примирие, предложено от Осама Бин Ладен през април.
Предупреждението е изпратено под формата на писмо до базирания в Лондон ислямистски вестник Ашарк Ал-Авсат.
На 15 април лидерът на "Ал Кайда" във видеозапис предложи примирие с европейците, ако те изтеглят войските си от мюсюлманските държави, като отбеляза, че предложението е със срок три месеца. Още тогава редица европейски страни отхвърлиха предложенията под претекста, че цивилизованите държави не преговарят с терористи

18.03.2004 г.

В писмо, подписано от “Бригади на Абу Хафс ал Масри”, групировката заплашва съюзниците на САЩ с терористични атаки. В писмото се визират конкретно “американските слуги” Япония, Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Австралия и Пакистан. Тези страни се заплашват с атентати, подобни на тези в Мадрид на 11 март.
След новите заплахи, японското правителство бе едно от първите, което реагира като разпространи съобщение, в което се казва, че Япония няма да се поддаде на терористичните заплахи.

11.03.2004
При атентати в Мадрид загиват 191 души, над 2000 са ранени. Тогава три бомби се взривяват на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухват близо до същата гара, още едно на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите.
С факс, изпратен до излизащия на арабски лондонски в. "Ал Кудс Ал Араби" “Бригадите на Абу Хафс Ал Масри / Ал Кайда” обявява, че техен "взвод смъртници" е проникнал в "един от стълбовете на алианса на кръстоносците - Испания", и е изпълнил операцията "Влакове на смъртта". Причината е, че Мадрид е съюзник на САЩ във "войната срещу исляма". В съобщението се твърди, че нов страшен атентат с името “Ветровете на черната смърт” срещу САЩ е вече готов 90 % и е във финалната си фаза и че следващите цели на “свещената война срещу кръстоносците” ще бъдат Великобритания, Япония, Италия и Йемен.

21.11.2003
В Истанбул са извършени два самоубийствени атентата срещу консулството на Великобритания и щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC. Точно в 10.55 първата кола-бомба избухва близо до банката, пет минути по-късно е вторият мощен взрив на камионетка, която се врязва във външната стена на британското консулство. В резултат 28 души загиват, а над 450 са ранени. Отговорността за взривовете поема свързаната с „Ал Кайда" турска ислямистка групировка Ислямски фронт на бойците на Великия изток. “Бригадите на Абу Хафс ал Масри" обявява, че също е отговорна за атентатите. Те наричат нападенията операция „Ислямски железен чук" по аналогия с операция на САЩ в Багдад. Мишена на атентатите е и бившият британски посланик в София и генерален консул в Истанбул Роджър Шорт, който загива при взрива на консулството.

15.11.2003
Извършени са два атентата срещу синагогите „Неве Шалом" и „Бейт Израел" в Истанбул. В резултат на „кървавата събота" загиват 23 души, а ранените са над 300. В и-мейл до излизащия в Лондон арабски вестник “Ал Кудс ал Араби” “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” поемат отговорността. В електронното послание те отправят и заплахи за нови атентати с коли бомби срещу САЩ и техните съюзници Австралия, Великобритания, Италия и Япония.

19.08.2003 г.
Камион-бомба се взривява в централата на ООН в Багдад. В резултат на експлозията загиват над 20 души, между които и шефът на мисията на ООН Сержу Виейра ди Мелу. Впоследствие на арабски сайт от името на “Ал Кайда” се появява съобщение, че организацията поема отговорност за терористичния акт в представителството на ООН в Багдад. Съобщението е подписано и от групировката "Бригади на Абу Хафс ал Масри".

Анализите за достоверността на изявлението на бригадите на Абу Хафс ал Масри, както и твърденията на групировката, че е свързана с терористичната мрежа на “Ал Кайда”, не могат да доведат до сигурни резултати по мнението на експерти, защото например бригадата твърди, че е отговорна за прекъсването на електричеството в североизточната част на САЩ на 14 август 2003 г., които се оказаха техническа повреда. Тогава “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” нарекоха мнимата терористична атака „Операция „Бърза мълния” в земята на Тирана на това поколение”.

Джеймс Киркхоуп, директор в Центъра за изследване на тероризма във Вирджиния, смята, че фактът, че “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” комуникират с арабски лондонски вестник, а не популяризират изявленията си чрез катарската сателитна телевизия “Ал Джазира”, означава, че групировката няма връзка с ръководството на “Ал Кайда”, а вероятно е само симпатизант на терористичната мрежа на Осама бин Ладен, и не е свързана директно с хората на “Ал Кайда”, които взимат големите решения.

Експерти също така анализираха съдържанието на видеокасета, намерена в кофа за смет на магистрала близо до Мадрид скоро след бомбените атентати в испанската столица. На касетата човек, представящ се за говорителя на ал Кайда в Европа Абу Дуджан ал-Афгани, казва: „Вие обичате живота, а ние – смъртта, което ви дава пример за това, за което говори пророкът Мохамед.”

Президентът на Института за изследване на медиите в Близкия Изток Игал Кермън, под чието ръководство се провежда анализът на писмото на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, в което те поемат отговорността за кървавите атентати в Мадрид, коментира така: „Анализирайки езика и идеите в електронното писмо, изпратено до лондонския всекидневник, те абсолютно говорят за едно нещо – това не е езикът на “Ал Кайда”.

Коментар на Игал Кермън, президент на Института за изследване на медиите в Близкия Изток, на изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” след атентатите в Мадрид от 11 март

Заглавието “Влаковете на смъртоносната операция” следва стихотворната форма на Корана. Това е нетипичен за бин Ладен стил на книжовно изразяване. Също така, важно е да се отбележи, че фразата “влаковете на смъртта” не се повтаря в писмото като името на операцията.

Фразата “Уреждане на стари сметки” – и като лингвистична форма, и като идея, е нетипична за автентичния стил на книжовно изразяване на “Ал Кайда”.

Употребата на термина “агенти” е заимствана от речника на нациналистическата идеология, докато Осама бин Ладен и неговите привърженици обикновено наричат своите врагове “невярващи”.

Фразата “но Вие не разбрахте посланието” също не е типична за езика на Осама бин Ладен, който не разпространява своите операции като “послания”, а по-скоро като акт сам посебе си, който следва целите на “Ал Кайда” в името на Аллах. Следователно следва, че:

Когато пристигне емисар, работата ще започне. Ние известихме взвода на Абу Али Ал-Харити, че ръководството реши, че Йемен ще бъде третото блато, в което Америка “Тиранът на това поколение” ще се накисне, за да възпита йеменското правителство, което сътрудничи на американците, и което изостави Исляма и сега управлява след пакистанския президент Мушараф. Следователно, всички /наши/ групи трябва да бъдат нащрек, така че операцията ще започне в 4515 . Не забравяйте да удряте до смърт; не забравяйте Абу Али Ал-Харити; не забравяйте шейх Абд Ал-Кадер Ал-Азиз /Ал-Сайед, имам Ал-Шериф/, великият мъдрец, които беше арестуван три месеца след септемврийските /11 септември/ събития, и беше екстрадиран от Йемен в Египет.

Условното наклонение в изречението “Ако прекратите войната, ние ще прекратим нашата” не е типично за изразяването на Осама бин Ладен.

Терминът “тиранът на поколението” е използван в предишното изявление, в което “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” поемат отговорност за прекъсването на електричеството в САЩ, което беше причинено от авария.

В истинските изявления атаките от 11 септември не се определят като “събития”, а като “рейдове”.

Твърдението, че операцията ще започне “на 4515” и, че е “е в крайната си фаза, на 90%” е чуждо на книжовния ислямистки стил на Осама бин Ладен.

“Ето защо изглежда, че това писмо не е автентичен документ на “Ал Кайда”, подчертава в анализа си Игал Кермън.

За видеокасетата Кермън допълва: „Това просто съобщение от касетата звучи по-правдоподобно от електронното писмо на Абу Хафс ал Масри. Това е, което аз наричам религиозната форма на изразяване и концепциите. Съобщението „Вие обичате живота, а ние - смъртта” е от ранната ера на исляма, който все още е в процес на развитие - именно ислямът, който проповядва Осама бин Ладен. Този ислям се чувстваше от съобщенията на “Ал Кайда” и по време на войната в Афганистан и по време на атентата в Москва през октомври 2002 г.” Едно от съобщенията на чеченците в атентата в Москва гласеше следното: „Ние правим това, за да спечелим безизходното положение, защото както руснаците обичат живота, така ние обичаме смъртта.” Кермън коментира чеченското съобщение по следния начин: „Така звучи “Ал Кайда”, така звучи ислямизма, съобщението звучи правдоподобно.”

“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заимстват името си от псевдонима на египтянина Мухаммад Атеф, който е взел участие в атентата срещу египетския президент Ануар Садат през 1981 г., и за когото се твърди, че е бил ръководител на тренировъчен лагер на “Ал Кайда”. За него също така се вярва, че е загинал по време на въздушните атаки на САЩ срещу Афганистан през ноември 2001 г, когато бомба разрушава къща, за която се смята, че е била скривалището на египтянина. Мухаммад Атеф е имал близки връзки с Осама бин Ладен, доказателство за което е сватбата на една от дъщерите му със един от синовете на лидера на ал Кайда.

В интервю от ноември 2001 г. за катарската телевизия „Ал Джазира” Абу Хафс ал Масри (”ал Масри” в превод от арабски език - „египтянина”, бел. ред.), който е представен от телевизията като един от лидерите на “Ал Кайда”, казва: „Нашата война с американците все още не е започнала. ... Ние (имайки предвид Афганистан) като военна сила все още не сме използвали нито силите на ислямисткото емирство Афганистан, нито силите на ал Кайда, нито други сили. Нито един куршум не сме изстреляли. Ние все още чакаме деня, в който американците ще започнат да атакуват по земен път (имайки предвид американските въздушни атаки в Афганистан). На този ден ще започне истинската война с американците.”

В друга публикация от 14 март 2004 г. за баската сепаратистка въоръжена организация ЕТА и събитията около бомбените атентати в Мадрид се споменава следното: „Друго разрушително ядро (имайки предвид „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”) беше свързано с неизвестния в момента Абу Мусаб ал Заркауи и мрежа му от отровни поддръжници във Великобритания, Франция, Италия, Германия и Испания. Интересното е, че тази мрежа твърди, че е свързвана с поне други две терористични атаки – като атентата в Мадрид, представяйки се с псевдонима „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” в Истанбул и Багдад.” От този цитат, а и от другите приведени в настоящата публикация материали става ясно, че все още не е доказана връзката на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” с ръководството на терористичната групировка ал Кайда, но със сигурност бригадите поддържат връзки с терористични групировки, които са близки до кръга на Ал Кайда, както и, че се свързват с терористичната мрежа на Абу Мусаб ал Заркауи. Някои експерти също така смятат, че „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” се занимават единствено с Интернет пропаганда.

Проучване в Интернет на Агенция „Фокус” за идеологията и дейността на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” доведе до откриването на публикации, които разкриват подробности за делата на бригадите, техните цели, техни съобщения, заплахи и обръщения към привърженици на войната срещу САЩ и техните съюзници. Агенция „Фокус” също така откри различни преводи от арабски език на изявленията на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, което свидетелства, че независими лица следят дейността на групировката в Интернет.

Българската следа

Българинът Тони Радес, арестуван в родината си във връзка с кървавите атентати от 11 март в Мадрид, познава, според испанската полиция, други свои съграждани, заподозрени в продажбата на три автомата и два 9-мм пистолета Parabellum на терористичната ислямистка клетка, чиито членове се самовзривиха в апартамента в Леганес.

На 13 май 2004 г. авторитетният испански ежедневник АВС съобщи, че Тони Радес, който е бил задържан на 8 април в България, е на свобода и е под наблюдение в страната си. Според изданието българинът е известен също като “Анас българина”. Други испански медии съобщиха, че прякорът му е Турчина. Арестът му е потвърден на 12 май в София от директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. При полицейските разпити задържаният заявил, че е планирал също атентат срещу летището в София, но следователите не са открили нищо, което да потвърди тази версия. Радес се върнал в България седмица преди атентатите в Мадрид. Той е живял преди това в Испания в продължение на две години. През това време е работел като помощник на имам на джамия в испанската столица.
Испанската полиция е установила връзката на българина с атентаторите от 11 март благодарение на документите, открити в дома на един от терористите, отбелязва изданието. Става дума за жилището на Серхане бин Абделмаджид Фаркет, “Тунизиеца”, духовен лидер на ислямистка клетка и координатор на атентатите. При обиск в жилището му са били открити бележки, в които фигурира името на Тони Радес. След това откритие полицията започнала издирването му в Мадрид, но било установено, че е отпътувал за България на 3 март, т.е. седмица преди масовото клане в испанската столица. В последствие испанските органи на реда се свързали с българските си колеги, които задържали издирвания на 8 април. До вчера, 12 май, информацията за ареста му не е била съобщавана.
В дома на Радес полицията е открила чертежи за направа на бомби. Тези документи са били изпратени на испанската полиция, която е установила, че в тях не се съдържат никакви данни за това как са били изработени взривните устройства, които ислямистките терористи заложили във влаковете в Мадрид. Въпреки това испанските следователи установили, че “Анас българина” е бил тясно свързан със Серхане бин Абделмаджид. Източници от испанското следствие изразиха пълната си увереност, че българският гражданин, преди да отпътува за страната си, е бил напълно запознат с престъпните планове, които седмица по-късно ще реализират терористите и въпреки че основният му контакт е бил с Тунизиеца, е познавал също и останалите членове на терористичната клетка.
Радес, известен на хората, които го познавали с “екстремистките си убеждения, дори много по-радикални от тези на някои от престъпниците, които се самовзривиха в Леганес”, е живял в Мадрид в продължение на две години, работейки като помощник на имам на джамия в испанската столица.
Освен да установи степента на съучастието на българина в подготовката на атентатите от 11 март, испанската полиция разследва дали това лице е посредничило при установяването на контакт на терористите с българския трафикант на оръжие, който им продал в Мадрид три автомата британско производство, писа АВС. Оръжията бяха открити в апартамента в Леганес. Намерените оръжия са два автомата Starling британско производство и един Czech, произведен в Чехия, както и два 9-мм пистолета Parabellum.
Също на 13 май испанската агенция IBLNEWS, позовавайки се на статия в баския вестник El Correo, съобщи, че ЦРУ е предупредило през 1998 г. испанските власти, че групата ислямисти, към която е принадлежал Джамал Зугам, е опасна, но полицията не е сметнала за приоритетно преследването на членовете й и нейното разбиване.
Същевременно авторитетният испански вестник El País отбеляза тогава, че турските власти са задържали през октомври 2000 г. в Истанбул трима от терористите, издирвани за съучастие в атентатите от 11 март в Мадрид: Саид Бераж, Амер Азизи и Мохамед Хаддах.
Испанските власти изпратили след атентатите от 11 март на Интерпол имената на Радес, както и на други четирима граждани на страни от Източна Европа, през последната седмица на март. Интерпол е включила имената им едновременно в списъка на издирваните лица. Някои от тях са фигурирали в документите, открити от испанската полиция при обиските в рамките на разследването.
Ракеш Кумар, индийски гражданин, който продал мобилните телефони, използвани при атентатите, заяви, че три от телефоните са били купени на 3 март от мъж, който заявил, че е българин, други шест телефона били купени на следващия ден от друг човек, който също посочил, че е български гражданин.
“Турската писта” и “българската писта” са нов елемент в ставащия все по-стръмен път на разследването на атентатите от 11 март в Мадрид. Те карат да си спомним атентат срещу папа Йоан Павел II през 1981 г., отбеляза на 13 май IBLNEWS. Агенцията изтъква, че извършителят на атентата е бил турски гражданин, Али Агджа, “а възможното участие на българските тайни служби в покушението над светия отец бяха обсъждани в продължение на години, без в крайна сметка да се установи истината”, допълни агенцията.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?