<$BlogRSDUrl$>

петък, юли 02, 2004

Изпълнихме всичките си задължения като партньори в разследването на атентатите в Мадрид, заяви ген. Бойко Борисов



Изпълнихме всичките си задължения пред европейските служби в разследването на атентатите в Мадрид от 11 март. Това заяви на 1 юли 2004 г. специално за Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
Той посочи, че е получил специалната благодарност от Министерството на вътрешните работи на Испания за работата на българските служби в разследването на терористичните нападения в испанската столица.
Централното разузнавателно звено на испанската Национална служба “Полиция” посочва в доклад до комисията, разследващата атентатите от 11 март в Мадрид, в испанския парламент, че между документите, които са били открити в апартамента в мадридското предградие Леганес, в който се самовзривиха седем терористи, е имало и такива, в които фигурират още потенциални цели на авторите на масовото убийство в Мадрид, предаде испанската агенция Europa Press. Сред тях са два еврейски центъра, увеселителен комплекс на 35 км от испанската столица и еврейски пансион в Авила, както и британски колеж в Ла Моралеха, в мадридското предградие Алкобендас.
Става дума за увеселителен комплекс на име “Масада”, занимаващ се с организирането на детски лагери, семинари и други мероприятия, на които през почивните и празничните дни се стичат еврейски семейства. Пансионът в заловените документи се нарича “Страноприемницата на синагогата”.
Освен това в доклада се посочва, че “по всяка вероятност” извършителите на атентатите в Мадрид се опитали два пъти да извършат терористично нападение срещу железопътни линии посредством залагането на взривно устройство на линиите в град Мосехон край Толедо, както и взривяването на ж.п. линии по маршрута Мадрид-Йеида. Според испанската полиция тези два опита за атентат са по всяка вероятност на същата терористична клетка, отговорна за терористичните актове в Мадрид на 11 март.
В доклада се описва също цялото разследване на атентатите от момента на откриването на микробуса в околностите на гарата в Алкала де Енарес, на която са били поставени бомбите във влаковете.
По отношение на апартамента в предградието на испанската столица Мората де Тахуня, който е бил нает през януари от Джамал Ахмидан, известен като Китаеца, единият от терористите, които се самовзривиха в Леганес на 3 април, се изброяват лицата, чиито следи са били открити в жилището. Това са самия Китаец и братовчедите му Хамид и Хичан.
В апартамента, в който се самовзривиха седемте терористи, само един от които е с неустановена самоличност, са били открити 236 детонатора, експлозиви goma 2-Eco, два автомата Sterling, британско производство, и един чешки автомат CZ, както и малокалибрено оръжие. Също така е бил открит видеозапис, на който трима маскирани и добре въоръжени мъже четат обръщение към испанското правителство. Установено е, че същите оръжия от Леганес са били използвани от членовете на терористичната клетка на видеозаписите. В доклада се посочва, че Рафа Зухеир, единият от задържаните мароканци във връзка с атентатите от 11 март в Мадрид и шурей на живеещия в град Авилес Хосе Емилио Суарес Трасорас, когото вероятно е снабдил с експлозивите, използвани при нападенията във влаковете, е поддържал контакти с българската мафия и се е сдобил с тези оръжия благодарение на тези връзки. Отбелязва се, че Зухеир е продал на Китаеца трите автомата и пистолетите.
В апартамента в Леганес е било намерено и зелено знаме с написан на арабски език надпис, който гласи: “Няма друг Бог, освен Аллах и Мохамед е негов пророк”.
Докладът завършва с факта, че “избраната от терористите дата за атентатите в Мадрид не е избрана случайно, а има определена символика и може да е свързана с други предишни терористични актове, като атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г. “. Според направените в документа изводи целта на нападенията е била да се нанесе мощен удар върху обществената нагласа и да се предизвика силен социален отзвук в медиите, най-вече във връзка с парламентарните избори в Испания на 14 март”, при които спечелиха убедително социалистите.

Агенция “Фокус” припомня:

Разследването на атентатите в Мадрид установи, че Рафа Зухеир, единият от задържаните мароканци във връзка с атентатите от 11 март в Мадрид и шурей на Хосе Емилио Суарес Трасорас, когото вероятно е снабдил с експлозивите, използвани при нападенията във влаковете, е поддържал контакти с българската мафия.
Според публикации в испанската преса мароканецът Хосе Емилио Суарес Трасорас е продал през февруари 110 кг динамит goma-2 ECO и детонатори на мароканските терористи, които вероятно са извършили атентатите в Мадрид. Срещу експлозивите, които откраднал от мина, Суарес Трасорас получил от терористите 7000 евро и пакет хашиш.
Разследването на атентатите от 11 март е потвърдило, че Рафа Зухеир “не само е посредничил в купуването на експлозивите, но е и снабдил терористите с най-малко три автомата Sterling и един пистолет, които купил от български трафикант на оръжие”, според испанския вестник El Mundo.
Самият Зухеир признал, че поддържа контакти с българската мафия.
Оръжията, предоставени от Рафа Зухеир, са били в ръцете на седемте терористи, които се самовзривиха в апартамента в Леганес на 3 април, след като бяха обградени от полицията.
Сред самовзривилите се терористи са Джамал Ахмидан - Китаеца и Мохамед Аулад Акча, с които са Рафа Зухеир и Хосе Емилио Суарес Трасорас са преговаряли за купуването на експлозивите, използвани при атентатите.
Според испанския вестник ABC оръжията е купил мароканецът Джамал Ахмидан - Китаеца, оперативен ръководител на терористичната клетка, извършила атентатите във “влаковете на смъртта”. Сделката за купуването на оръжието е била сключена в края на миналата година в Мадрид, въпреки че преди това Джамал Ахмидан е установил контакти в Гипускоа с банда косовски албанци, занимаваща се с нелегален трафик на оръжие. Не се изключва вероятността терористите, също чрез българския трафикант, да са се сдобили и с други оръжия, които да са в ръцете на активисти на терористичната клетка, все още намиращи се на свобода, отбелязва изданието.
Испанската Гражданска гвардия е знаела за съществуването на черен пазар за експлозиви, в който е участвал Хосе Емилио Суарес Трасорас десет месеца преди организирането на атентатите от 11 март в Мадрид. В интервю за испанския вестник El Mundo от месец май тази година Рафа Зухеир, който е и информатор на испанската Гражданска гвардия, заявява, че през май 2003 г. е получил предложение от жител на град Астуриас да купи експлозиви. Според разказа му, след като уведомил Централното оперативно звено (UCO) на Съдебна полиция на испанската Гражданска гвардия, получил пари, за да купи експлозивите, както и инструкции “да заложи динамита на някоя банда и да улесни разбиването й”.
Когато Рафа Зухеир уведомил Гражданската гвардия, че са му предложили динамит, двама агенти на гвардията подтикнали мароканеца да се прикрепи към трафикантите на експлозиви: “Дадоха ми пари, за да наема кола и отидох в Астуриас. Там беше Антонио Кастро Торо, с когото се бяхме запознали в затвора. Кастро Торо е шурей на Хосе Емилио Суарес Трасорас (миньорът, който се подозира, че е предоставил експлозивите на мароканеца Джамал Зугам и групата му) и той ми предложи експлозивите.
Зухеир се върнал в Авилес в средата на май 2003 г. и, както му били наредили ръководните лица от UCO, носел със себе си мостра от експлозивите, които Кастро Торо продавал. “Предадох им материала и ми дадоха нови инструкции”, уверява информаторът.
Сред новите разпореждания, които получил Рафа Зухеир, е имало едно много директно и конкретно: “Потърси сред твоите познати и в твоята среда група, която се интересува от експлозивите. След това ще ги доставиш, а после ще ги заловим всичките”. Информаторът се “опитал да достави взривните вещества на българска престъпна група, “предвид контактите му с българската мафия”, но планът се “провалил”.
Рафа Зухеир не уточнява в разказа си за El Mundo дали е знаел или не, че участва в купуването на експлозивите за 11 март, както и дали е уведомил UCO за последните срещи на Кастро Торо и Суарес Трасорас с групата мароканци.
Няма данни български граждани да са били ангажирани със закупуването на оръжия, взривни материали или технически средства, използвани за осъществяването на атентатите в Мадрид, заявиха тогава от Дирекция Национална служба сигурност по повод информациите от испанската преса за българско участие в подготовката на терористичните актове, извършени на 11 март в Мадрид.

Всички служби по света бяха респектирани от професионализма на българските полицаи при операция “Лунна светлина”, заяви ген. Бойко Борисов



Всички служби по света бяха респектирани от изключителния професионализъм, проявен от българските полицаи в провеждането на операцията “Лунна светлина”. Това заяви на 1 юли специално за Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По думите му залавянето на пратката наркотик прави чест за кариерата на всеки един български полицай. Ген. Борисов допълни, че успехът на операция “Лунна светлина”, при която бяха заловени 5,5 тона кокаин от Боливия за България и Испания, признава за пореден ролята на страната ни в спирането на трафика на дрога. “Благодарение на България и участието й в операция “Лунна светлина” беше прекъснато важно звено в международния трафик на наркотици”, подчерта ген. Борисов. Той отбеляза, че всичко е довело до повишаването на доверието към България в Америка, Европа и Русия.
Делото по случая със залавянето на 5,5 тона кокаин, предназначени за Испания и България, е към края си, писа в сряда боливийският ежедневник El Mundo. Според публикацията във вторник, 29 юни, в Боливия е била извършена проверка на хода на съдебния процес, който протича в град Монтеро, след което е била проведена инспекция на складовете на фирма Varig, чието име беше замесено в залавянето на нелегалната пратка от дрога.
Проверката е била извършена под засилена полицейска охрана от около 30 полицаи. Прокурорите, извършващи инспекцията, са били снабдени с бронежилетки и всеки от тях е имал лична охрана.
Представители на боливийските Специални сили за борба с наркотрафика (FELCN) припомниха, че през август 2003 г. е бил нанесен силен удар по трафика на наркотици, след като е била разбита престъпна мрежа, действаща на международно ниво с връзки в Колумбия, Испания и България. Тогава беше заловено голямо количество кокаин, скрит в картофено пюре и медицински въглен.

Агенция “Фокус” припомня:

Благодарност за изключителната подкрепа на генерал Бойко Борисов и на българските полицейски служби изказа на 27 септември 2003 г. Хосе Кесада Камачо, ръководител на операция “Лунна светлина” от боливийската полиция.
Тогава на посещение в Министерството на вътрешните работи бяха наблюдаващият прокурор на Боливия Адолфо Лира, Хосе Кесадо Камачо от националната полиция и Нилтон Хезус, юрисконсулт на ДЕА в Боливия. Те подчертаха тогава, че съвместната операция под названието “Лунна светлина” е първата в Европа и резултатите са категорични - задържани са над 5 тона кокаин, заловени са 18 души в Боливия и 4-ма в България. “Операция „Лунна светлина" беше невъзможна без подкрепата на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. От него получихме информация за група трафиканти на наркотици, подготвящи транспортирането на кокаин към Европа.", подчерта тогава Камачо, като добави, че след сигнал от България и със съдействието на служители от посолствата на САЩ и Великобритания на 1 август 2003 г. са били заловени над 5 тона кокаин, примесени в картофено пюре и съдове медицински въглен. По думите на Хосе Камачо това била най-голямата пратка дрога, залавяна в досегашната история на Боливия.
От своя страна генерал Борисов изказа благодарност лично на директора на НСБОП и неговите служители, отбелязвайки високия им професионализъм при реализираната акция. Бе подчертано и съдействието, оказано от посолствата на САЩ и Великобритания.
Специалният плакет, който генерал Бойко Борисов получи от боливийските гости, бе още един знак на благодарност и висока оценка.
На 19 май 2004 г. правителството на Боливия обяви, че ще отправи официална молба до Бразилия и Колумбия за екстрадирането на двама предполагаеми организатори на престъпна мрежа за трафик на наркотици. Мрежата беше разбита миналата година при опит да извърши нелегален трафик на 5,5 тона кокаин в Испания и България, скрити в картофено пюре и медицински въглен.
Аксел Ривера, предполагаемият лидер на престъпната група, е бил заловен в Бразилия, съобщи тогава директорът на Специалните сили за борба с наркотрафика (FELCN) на Боливия полк. Луис Кабайеро. По думите му другото лице, за което ще бъде подадена молба за екстрадиране, е колумбийска гражданка, чиято самоличност не е известна.
“Правим постъпки за екстрадирането им, за да може да бъдат изправени пред съда в Боливия”, заяви Кабайеро.
Ривера е колумбийски гражданин и според FELCN е организирал нелегалния износ от Боливия за България и Испания на 5,5 тона кокаин.
Между 2 и 3 август 2003 г. бяха задържани 24 предполагаеми членове на престъпна организация, сред които мнозина боливийски граждани. От тях бяха конфискувани автомобили, пари и недвижими имоти. Бяха извършени също и обиски в боливийски фирми. Операцията се проведе също и в Колумбия и Бразилия.
“Престъпната група беше разбита, но все още се разследват връзките й в Испания и България”, отбеляза Кабайеро.
Българската страна изпрати преди време чрез посолството в Аржентина молба до боливийските съдебни власти за предоставяне на информация относно операция “Лунна светлина”, проведена от Специалните сили за борба с наркотрафика (FELCN) на Боливия, проведена в столицата Ла Пас и в град Монтеро на 1 август 2003 г., писа боливийският вестник El Mundo.
Според информацията по случая при операцията, продължила 48 часа, подразделението за борба с дрогата залови 3 тона кокаин, скрити в 17 тона медицински въглен и картофено пюре. Пратката беше предназначена за България и за други страни от Източна Европа.
С цел да бъде събрана повече информация по случая, на 14 май за Боливия отпътува специална българска комисия. В групата влизат служители на НСБОП, следователи и наблюдаващият прокурор Димитър Панайотов. Специалистите ще вземат проби от картофеното пюре, иззето по време на операция “Лунна светлина” през 2003 година, и ще окажат професионална помощ на боливийските си колеги. Тя е необходима за изпълнение на специалната съдебна поръчка, която България отправи по дипломатически път. Екипът ще бъде една седмица в Боливия.
Стана известно, че четири дни след провеждането на операцията в Боливия, петима членове на престъпната мрежа са попаднали в ръцете на специализираните служби за борба с наркотиците в България, във връзка с “Лунна светлина”.
Според оперативните данни на FELCN, замесените в нелегалния трафик на наркотици са оперирали с парите си посредством 20 банкови сметки, в четири колумбийски банки, четири банки в САЩ и една в Италия. Това е било извършвано посредством предполагаемия ръководител на престъпната мрежа Аксел Ривера, задържан в Бразилия.
Според FELCN движението на финансовите средства на бандата се е извършвало повече в чужбина, отколкото на територията на Боливия. Според данните и банковите извлечения, няколко дни преди провеждането на операцията в Боливия е бил извършен трансфер от 2 млн. долара между боливийски граждани, членове на мрежата и колумбийска гражданка.
Движението на парите и трафикът на дрога са се осъществявали чрез компаниите Micecompsc Import Export Services, Export Erlan и B&B Import Export SRL, която е извършвала нелегална дейност и е имала агенции в Бразилия, Сао Пауло, Маями и Панама.
Петима души са били задържани на 05.08.2003 г. на летище в България, съобщи тогава шефът на боливийската Специална служба за борба срещу наркотрафика FELCN полк. Луис Кабайеро. Арестуваните са били заподозрени, че са свързани с трафика на 5 тона дрога, замаскирана като медицински въглен и картофено брашно, съобщи тогава боливийският вестник El Diario като се позовава на
полк. Луис Кабайеро. По думите му залавянето на заподозрените е било осъществено с подкрепата на оперативни работници от американската агенция за борба с наркотиците DEA.
Според Кабайеро, България е един от маршрутите на наркотрафикантите, за трафик по море, и е било поискано сътрудничеството на българските власти за по-нататъшното разследване. Кабайеро отбеляза, че разбитата мрежа е оперирала с помощта на три фирми, които са служели за “фасада”, свързани с лице на име Алекс Анхел Риверо. Той се подозира, че е искал временни лицензи за функционирането на компаниите, тъй като ги е използвал за осъществяването на редица икономически ходове и транспорт на дрогата. Същевременно Кабайеро разкри, че наркобандата е използвала три банки в САЩ, Колумбия и България, за да осъществи сделките си, както и четири банкови организации в Боливия. Според него организацията е оперирала с 20 банкови сметки, четири от които са били в колумбийски банки, 12 в боливийски финансови институции и четири в САЩ. По думите му колумбиецът Фабио Марин Марин, е осъществил банков превод от 2 млн. долара в полза на съпругата си. Предполага се, че парите са били предназначени за първата част от заплащането за дрогата.
Това е една от най-големите международни операции за пресичане на наркоканали и задържане на пратки с наркотик, коментира тогава пред Агенция "Фокус" високопоставен представител на чуждо посолство. Според него, операцията, проведена по сигнал на българските служби, е една от най-мащабните след задържането на генерал Нoриега. "Български принос" е смесването на коката с картофено пюре - така, че обучените кучета да не могат да открият наркотика. В България е идвал лаборант от Боливия, който е обучил в нелегалната лаборатория в Пловдив българите, замесени в трафика и производството на наркотика как да го отделят от примесите. Подобен трафик се подготвя най-малко една година и, за да бъде осъществен, е необходима много широка, обикновено международна, мрежа. Възможно е, смятат експерти, кокаинът да е престоял месеци наред в складовете, докато трае организацията и дойде удобен момент за операцията. Подобни големи пратки, маскирани като чаши за чай и кафе или гипсови фигурки на Мадоната с Младенеца, са залавяни и преди, но количеството дрога е било много по-малко.
Американският посланик у нас Джеймс Пардю благодари на специална пресконференция в МВР на ген. Бойко Борисов и на директора на НС БОП ген. Румен Миланов за активното участие на България в международната операция. Посланик Джеймс Пардю заяви, че българските служби заедно с испанските и американските си колеги са изиграли ключова роля в тази операция. “Заловените пет тона кокаин са една от най-големите пратки, задържани в историята на полицейската практика. Тона е отличен пример за международно сътрудничество в борбата срещу престъпността. Резултатът от тази взаимна дейност е отнемане на тонове кокаин и спирането на тяхното разпространение в европейските държави”, подчерта посланик Пардю.
За Агенция “Фокус” източници от МВР съобщиха преди това, че има задържан българин по случая с наркоканала. Българите, замесени в международния наркоканал, не са популярни, за да не будят подозрение и да се намали риска от разкритие.
Както Агенция “Фокус” първа съобщи на 04.08.2003 г, при акция на боливийската полиция са заловени и иззети пет тона кокаин, който бил транспортиран в пакети от картофено пюре за бързо приготвяне. Пътят на половината пратка с “картофено пюре” е трябвало да мине през България с кораб, тръгващ от чилийско пристанище и да бъде получена от варненската фирма Пълдин ООД. В България след акция на МВР са задържани петима заподозрени за участие в аферата. Наркотикът е открит в 78 контейнера в град Санта Круз, който се намира на 900 километра на изток от столицата Ла Пас. Съдържанието им се оценява на 120 милиона долара.
Адвокатите на задържаните при операцията по залавянето на 5-те тона кокаин в Боливия се съмняват в съществуването на такова количество дрога,
Службите за борба срещу наркотрафика заподозряха съучастие на боливиийските фитосанитарни служби, издали сертификати за “качество” за износа на 21 кг картофено пюре и 78 бидона медицински въглен на името на боливийската фирма Експорт Ерлан. Упоменатата крайна дестинация на доставката от пюре е била Варна, България, а на медицинския препарат - Мадрид, Испания.
В молбата за издаване на необходимия сертификат за износа на картофеното пюре за България, шефът на B&A Import Export SRL, Марсиал Баргас е написал, че “в отговор на молбата на нашия клиент Пълдин ООД - Варна, България, предоставянето на сертификата за качество е необходимо условие за вноса на договорената стока.”
На 29 юли 2003 г.. фитосанитарните служби към Министерството на земеделието на Боливия издава фитосанитарен сертификат за качество № 013780 за 21 кг чисто тегло картофено пюре, като в документа се декларира, че “описаните растителни продукти са инспектирани в съответствие с действащата процедура” и че “отговарят на фитосанитарните изисквания на страната вносител”. Документът е издаден с валидност 90 дни.
В същия ден аналогичен сертификат за качество получава и пратката от 78 бидона медицински въглен, също с валидност 90 дни. Пътят на товара е бил определен за Мадрид, Испания, с получател никому неизвестната, както по-късно се оказва, фирма “Мануел Риезго”.
Директорът на националната фитосанитарна служба Луис Едуард Али уточни, че фирмите не са длъжни да изискват този вид сертификати, но и се оправда, че неговото ведомство няма физическата възможност да провери всеки от пакетите и бидоните, декларирани за проверка. Според него, технически е било невъзможно да се установи дали в товара е скрита дрога.
Междувременно разследващият наркоаферата Саул Росалес е бил заплашен със смърт от анонимен глас, по неговите думи с перуански акцент, по телефона. В резултат на разплетената мрежа от наркоканали трафикантите са загубили близо 300 млн. долара.
На 06.08.2003 г. испанският вестник La Vanguardia съобщи, че Специалната служба за борба срещу наркотрафика на Боливия (FELCN) е разбила, съвместно с американската агенция за борба с наркотиците DEA и испанската полиция, международна банда за трафик на дрога и е заловила пратка от 2 тона кокаин, предназначен да бъде доставен в Мадрид, откъдето е щял да бъде пласиран на испанския пазар на дрога, Полицейската операция, наречена “Лунна светлина”, се е провела в различни райони на боливийския град Санта Крус, както и на международното летище в града, където са били открито десетки флакони, чието предполагаемо съдържание е било материал за използване за термални цели, в който е бил разтворен кокаина. При операцията, контролирана лично от боливийски министър, в която са участвали над 150 полицаи, са били задържани 20 души, сред които боливийци и колумбийци.
Според FELCN стойността на пратката в Боливия е в размер на 4 млн. евро, но ако дрогата е била допусната до улицата в Мадрид, цената й е щяла да надхвърли 120 млн. евро.
Бандата е била разкрита след като боливийската и испанската полиция са засекли на летището в Санта Крус куфар с дрога, предназначен за Испания. Агентите са оставили той да пристигне по предназначение и са го върнали обратно в Боливия, за да проследят следите на изпращачите.
Проведената операция в Боливия по количество заловена дрога е най-голямата и успешна в страната от 1995 г. досега, когато е бил засечен самолет, превозващ 4 тона кокаин на борда. Боливия заема трето място в света по производство на листа на кока и кокаин след Колумбия и Перу.
От 1998 г. в страната работи благодарение на международно финансиране т. нар. план “Почтеност”, който цели изкореняването на нелегалните посеви на кока, разрешавайки отглеждането само на няколко хиляди хектара от растението за традиционна употреба от индианското население.
На 09.08.2003 г. пратката от петте тона заловен кокаинов хлороводород, чиято стойност в Европа възлиза на 300 млн. долара, беше изгорена в пещ в южната част на Санта Крус като кулминация на мащабната полицейска операция “Лунна светлина”. Десет дни след неочакваното разкритие в склад на компания Varig и в контейнер на камион, дрогата бе транспортирана до район Нормандия, където е била изгорена в присъствието на служители на Специалната служба за борба срещу наркотрафика на Боливия (FELCN), писа тогава боливийският вестник Los Tiempos.
От FELCN съобщиха тогава, че десет дни след залавянето на пратката и по силата на съдебно решение, е било предприето изгарянето на дрогата, като преди това са били взети малки количества, които да бъдат представени по време на съдебния процес.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?