<$BlogRSDUrl$>

сряда, юни 09, 2004

La Voz de Asturias: Българската следа в оръжията в Леганес



Владислав ПУНЧЕВ

Българинът Тони Радес, арестуван в родината си във връзка с кървавите атентати от 11 март в Мадрид, познава, според испанската полиция, други свои съграждани, заподозрени в продажбата на три автомата и два 9-мм пистолета Parabellum на терористичната ислямистка клетка, чиито членове се самовзривиха в апартамента в Леганес, пише испанският вестник La Voz de Asturias.
На 13 май авторитетният испански ежедневник АВС съобщи, че Тони Радес, който е бил задържан на 8 април в България, е на свобода и е под наблюдение в страната си. Според изданието българинът е известен също като “Анас българина”. Други испански медии съобщиха, че прякорът му е Турчина. Арестът му е потвърден на 12 май в София от директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. При полицейските разпити задържаният заявил, че е планирал също атентат срещу летището в София, но следователите не са открили нищо, което да потвърди тази версия. Радес се върнал в България седмица преди атентатите в Мадрид. Той е живял преди това в Испания в продължение на две години. През това време е работел като помощник на имам на джамия в испанската столица.
Испанската полиция е установила връзката на българина с атентаторите от 11 март благодарение на документите, открити в дома на един от терористите, отбелязва изданието. Става дума за жилището на Серхане бин Абделмаджид Фаркет, “Тунизиеца”, духовен лидер на ислямистка клетка и координатор на атентатите. При обиск в жилището му са били открити бележки, в които фигурира името на Тони Радес. След това откритие полицията започнала издирването му в Мадрид, но било установено, че е отпътувал за България на 3 март, т.е. седмица преди масовото клане в испанската столица. В последствие испанските органи на реда се свързали с българските си колеги, които задържали издирвания на 8 април. До вчера, 12 май, информацията за ареста му не е била съобщавана.
В дома на Радес полицията е открила чертежи за направа на бомби. Тези документи са били изпратени на испанската полиция, която е установила, че в тях не се съдържат никакви данни за това как са били изработени взривните устройства, които ислямистките терористи заложили във влаковете в Мадрид. Въпреки това испанските следователи установили, че “Анас българина” е бил тясно свързан със Серхане бин Абделмаджид. Източници от испанското следствие изразиха пълната си увереност, че българският гражданин, преди да отпътува за страната си, е бил напълно запознат с престъпните планове, които седмица по-късно ще реализират терористите и въпреки че основният му контакт е бил с Тунизиеца, е познавал също и останалите членове на терористичната клетка.
Радес, известен на хората, които го познавали с “екстремистките си убеждения, дори много по-радикални от тези на някои от престъпниците, които се самовзривиха в Леганес”, е живял в Мадрид в продължение на две години, работейки като помощник на имам на джамия в испанската столица.
Освен да установи степента на съучастието на българина в подготовката на атентатите от 11 март, испанската полиция разследва дали това лице е посредничило при установяването на контакт на терористите с българския трафикант на оръжие, който им продал в Мадрид три автомата британско производство, писа АВС. Оръжията бяха открити в апартамента в Леганес. Намерените оръжия са два автомата Starling британско производство и един Czech, произведен в Чехия, както и два 9-мм пистолета Parabellum.
Също на 13 май испанската агенция IBLNEWS, позовавайки се на статия в баския вестник El Correo, съобщи, че ЦРУ е предупредило през 1998 г. испанските власти, че групата ислямисти, към която е принадлежал Джамал Зугам, е опасна, но полицията не е сметнала за приоритетно преследването на членовете й и нейното разбиване.
Същевременно авторитетният испански вестник El País отбеляза тогава, че турските власти са задържали през октомври 2000 г. в Истанбул трима от терористите, издирвани за съучастие в атентатите от 11 март в Мадрид: Саид Бераж, Амер Азизи и Мохамед Хаддах.
Испанските власти изпратили след атентатите от 11 март на Интерпол имената на Радес, както и на други четирима граждани на страни от Източна Европа, през последната седмица на март. Интерпол е включила имената им едновременно в списъка на издирваните лица. Някои от тях са фигурирали в документите, открити от испанската полиция при обиските в рамките на разследването.
Ракеш Кумар, индийски гражданин, който продал мобилните телефони, използвани при атентатите, заяви, че три от телефоните са били купени на 3 март от мъж, който заявил, че е българин, други шест телефона били купени на следващия ден от друг човек, който също посочил, че е български гражданин.
“Турската писта” и “българската писта” са нов елемент в ставащия все по-стръмен път на разследването на атентатите от 11 март в Мадрид. Те карат да си спомним атентат срещу папа Йоан Павел II през 1981 г., отбеляза на 13 май IBLNEWS. Агенцията изтъква, че извършителят на атентата е бил турски гражданин, Али Агджа, “а възможното участие на българските тайни служби в покушението над светия отец бяха обсъждани в продължение на години, без в крайна сметка да се установи истината”, допълни агенцията.

Боливия ще поиска от Бразилия и Колумбия екстрадирането на двама членове на разбитата при операция “Лунна светлина” мрежа за наркотрафик



Владислав ПУНЧЕВ

Правителството на Боливия ще отправи официална молба до Бразилия и Колумбия за екстрадирането на двама предполагаеми организатори на престъпна мрежа за трафик на наркотици, предаде АП. Мрежата беше разбита миналата година при опит да извърши нелегален трафик на 5,5 тона кокаин в Испания и България, скрити в картофено пюре и медицински въглен.
Аксел Ривера, предполагаемият лидер на престъпната група, беше заловен в Бразилия, съобщи директорът на Специалните сили за борба с наркотрафика (FELCN) на Боливия полк. Луис Кабайеро. По думите му другото лице, за което ще бъде подадена молба за екстрадиране, е колумбийска гражданка, чиято самоличност не е известна.
“Правим постъпки за екстрадирането им, за да може да бъдат изправени пред съда в Боливия”, заяви Кабайеро.
Ривера е колумбийски гражданин и според FELCN е организирал нелегалния износ от Боливия за България и Испания на 5,5 тона кокаин, скрити в картофено пюре и медицински въглен, отбелязва АП.
Между 2 и 3 август 2003 г. бяха задържани 24 предполагаеми членове на престъпна организация, сред които мнозина боливийски граждани. От тях бяха конфискувани автомобили, пари и недвижими имоти. Бяха извършени също и обиски в боливийски фирми. Операцията се проведе също и в Колумбия и Бразилия.
“Престъпната група беше разбита, но все още се разследват връзките й в Испания и България”, отбеляза Кабайеро.
Българската страна изпрати преди време чрез посолството в Аржентина молба до боливийските съдебни власти за предоставяне на информация относно операция “Лунна светлина”, проведена от Специалните сили за борба с наркотрафика (FELCN) на Боливия, проведена в столицата Ла Пас и в град Монтеро на 1 август 2003 г., писа боливийският вестник El Mundo.
Според информацията по случая при операцията, продължила 48 часа, подразделението за борба с дрогата залови 3 тона кокаин, скрити в 17 тона медицински въглен и картофено пюре. Пратката беше предназначена за България и за други страни от Източна Европа.
С цел да бъде събрана повече информация по случая, на 14 май за Боливия отпътува специална българска комисия. В групата влизат служители на НСБОП, следователи и наблюдаващият прокурор Димитър Панайотов. Специалистите ще вземат проби от картофеното пюре, иззето по време на операция “Лунна светлина” през 2003 година, и ще окажат професионална помощ на боливийските си колеги. Тя е необходима за изпълнение на специалната съдебна поръчка, която България отправи по дипломатически път. Екипът ще бъде една седмица в Боливия.
Стана известно, че четири дни след провеждането на операцията в Боливия, петима членове на престъпната мрежа са попаднали в ръцете на специализираните служби за борба с наркотиците в България, във връзка с “Лунна светлина”.
Според оперативните данни на FELCN, замесените в нелегалния трафик на наркотици са оперирали с парите си посредством 20 банкови сметки, в четири колумбийски банки, четири банки в САЩ и една в Италия. Това е било извършвано посредством предполагаемия ръководител на престъпната мрежа Аксел Ривера, задържан в Бразилия.
Според FELCN движението на финансовите средства на бандата се е извършвало повече в чужбина, отколкото на територията на Боливия. Според данните и банковите извлечения, няколко дни преди провеждането на операцията в Боливия е бил извършен трансфер от 2 млн. долара между боливийски граждани, членове на мрежата и колумбийска гражданка.
Движението на парите и трафикът на дрога са се осъществявали чрез компаниите Micecompsc Import Export Services, Export Erlan и B&B Import Export SRL, която е извършвала нелегална дейност и е имала агенции в Бразилия, Сао Пауло, Маями и Панама.
Петима души са били задържани на 05.08.2003 г. на летище в България, съобщи тогава шефът на боливийската Специална служба за борба срещу наркотрафика FELCN полк. Луис Кабайеро. Арестуваните са били заподозрени, че са свързани с трафика на 5 тона дрога, замаскирана като медицински въглен и картофено брашно, съобщи тогава боливийският вестник El Diario като се позовава на
полк. Луис Кабайеро. По думите му залавянето на заподозрените е било осъществено с подкрепата на оперативни работници от американската агенция за борба с наркотиците DEA.
Според Кабайеро, България е един от маршрутите на наркотрафикантите, за трафик по море, и е било поискано сътрудничеството на българските власти за по-нататъшното разследване. Кабайеро отбеляза, че разбитата мрежа е оперирала с помощта на три фирми, които са служели за “фасада”, свързани с лице на име Алекс Анхел Риверо. Той се подозира, че е искал временни лицензи за функционирането на компаниите, тъй като ги е използвал за осъществяването на редица икономически ходове и транспорт на дрогата. Същевременно Кабайеро разкри, че наркобандата е използвала три банки в САЩ, Колумбия и България, за да осъществи сделките си, както и четири банкови организации в Боливия. Според него организацията е оперирала с 20 банкови сметки, четири от които са били в колумбийски банки, 12 в боливийски финансови институции и четири в САЩ. По думите му колумбиецът Фабио Марин Марин, е осъществил банков превод от 2 млн. долара в полза на съпругата си. Предполага се, че парите са били предназначени за първата част от заплащането за дрогата.
Това е една от най-големите международни операции за пресичане на наркоканали и задържане на пратки с наркотик, коментира тогава пред Агенция "Фокус" високопоставен представител на чуждо посолство. Според него, операцията, проведена по сигнал на българските служби, е една от най-мащабните след задържането на генерал Нoриега. "Български принос" е смесването на коката с картофено пюре - така, че обучените кучета да не могат да открият наркотика. В България е идвал лаборант от Боливия, който е обучил в нелегалната лаборатория в Пловдив българите, замесени в трафика и производството на наркотика как да го отделят от примесите. Подобен трафик се подготвя най-малко една година и, за да бъде осъществен, е необходима много широка, обикновено международна, мрежа. Възможно е, смятат експерти, кокаинът да е престоял месеци наред в складовете, докато трае организацията и дойде удобен момент за операцията. Подобни големи пратки, маскирани като чаши за чай и кафе или гипсови фигурки на Мадоната с Младенеца, са залавяни и преди, но количеството дрога е било много по-малко.
Американският посланик у нас Джеймс Пардю благодари на специална пресконференция в МВР на ген. Бойко Борисов и на директора на НС БОП ген. Румен Миланов за активното участие на България в международната операция. Посланик Джеймс Пардю заяви, че българските служби заедно с испанските и американските си колеги са изиграли ключова роля в тази операция. “Заловените пет тона кокаин са една от най-големите пратки, задържани в историята на полицейската практика. Тона е отличен пример за международно сътрудничество в борбата срещу престъпността. Резултатът от тази взаимна дейност е отнемане на тонове кокаин и спирането на тяхното разпространение в европейските държави”, подчерта посланик Пардю.
За Агенция “Фокус” източници от МВР съобщиха преди това, че има задържан българин по случая с наркоканала. Българите, замесени в международния наркоканал, не са популярни, за да не будят подозрение и да се намали риска от разкритие.
Както Агенция “Фокус” първа съобщи на 04.08.2003 г, при акция на боливийската полиция са заловени и иззети пет тона кокаин, който бил транспортиран в пакети от картофено пюре за бързо приготвяне. Пътят на половината пратка с “картофено пюре” е трябвало да мине през България с кораб, тръгващ от чилийско пристанище и да бъде получена от варненската фирма Пълдин ООД. В България след акция на МВР са задържани петима заподозрени за участие в аферата. Наркотикът е открит в 78 контейнера в град Санта Круз, който се намира на 900 километра на изток от столицата Ла Пас. Съдържанието им се оценява на 120 милиона долара.
Адвокатите на задържаните при операцията по залавянето на 5-те тона кокаин в Боливия се съмняват в съществуването на такова количество дрога,
Службите за борба срещу наркотрафика заподозряха съучастие на боливиийските фитосанитарни служби, издали сертификати за “качество” за износа на 21 кг картофено пюре и 78 бидона медицински въглен на името на боливийската фирма Експорт Ерлан. Упоменатата крайна дестинация на доставката от пюре е била Варна, България, а на медицинския препарат - Мадрид, Испания.
В молбата за издаване на необходимия сертификат за износа на картофеното пюре за България, шефът на B&A Import Export SRL, Марсиал Баргас е написал, че “в отговор на молбата на нашия клиент Пълдин ООД - Варна, България, предоставянето на сертификата за качество е необходимо условие за вноса на договорената стока.”
На 29 юли 2003 г.. фитосанитарните служби към Министерството на земеделието на Боливия издава фитосанитарен сертификат за качество № 013780 за 21 кг чисто тегло картофено пюре, като в документа се декларира, че “описаните растителни продукти са инспектирани в съответствие с действащата процедура” и че “отговарят на фитосанитарните изисквания на страната вносител”. Документът е издаден с валидност 90 дни.
В същия ден аналогичен сертификат за качество получава и пратката от 78 бидона медицински въглен, също с валидност 90 дни. Пътят на товара е бил определен за Мадрид, Испания, с получател никому неизвестната, както по-късно се оказва, фирма “Мануел Риезго”.
Директорът на националната фитосанитарна служба Луис Едуард Али уточни, че фирмите не са длъжни да изискват този вид сертификати, но и се оправда, че неговото ведомство няма физическата възможност да провери всеки от пакетите и бидоните, декларирани за проверка. Според него, технически е било невъзможно да се установи дали в товара е скрита дрога.
Междувременно разследващият наркоаферата Саул Росалес е бил заплашен със смърт от анонимен глас, по неговите думи с перуански акцент, по телефона. В резултат на разплетената мрежа от наркоканали трафикантите са загубили близо 300 млн. долара.
На 06.08.2003 г. испанският вестник La Vanguardia съобщи, че Специалната служба за борба срещу наркотрафика на Боливия (FELCN) е разбила, съвместно с американската агенция за борба с наркотиците DEA и испанската полиция, международна банда за трафик на дрога и е заловила пратка от 2 тона кокаин, предназначен да бъде доставен в Мадрид, откъдето е щял да бъде пласиран на испанския пазар на дрога, Полицейската операция, наречена “Лунна светлина”, се е провела в различни райони на боливийския град Санта Крус, както и на международното летище в града, където са били открито десетки флакони, чието предполагаемо съдържание е било материал за използване за термални цели, в който е бил разтворен кокаина. При операцията, контролирана лично от боливийски министър, в която са участвали над 150 полицаи, са били задържани 20 души, сред които боливийци и колумбийци.
Според FELCN стойността на пратката в Боливия е в размер на 4 млн. евро, но ако дрогата е била допусната до улицата в Мадрид, цената й е щяла да надхвърли 120 млн. евро.
Бандата е била разкрита след като боливийската и испанската полиция са засекли на летището в Санта Крус куфар с дрога, предназначен за Испания. Агентите са оставили той да пристигне по предназначение и са го върнали обратно в Боливия, за да проследят следите на изпращачите.
Проведената операция в Боливия по количество заловена дрога е най-голямата и успешна в страната от 1995 г. досега, когато е бил засечен самолет, превозващ 4 тона кокаин на борда. Боливия заема трето място в света по производство на листа на кока и кокаин след Колумбия и Перу.
От 1998 г. в страната работи благодарение на международно финансиране т. нар. план “Почтеност”, който цели изкореняването на нелегалните посеви на кока, разрешавайки отглеждането само на няколко хиляди хектара от растението за традиционна употреба от индианското население.
На 09.08.2003 г. пратката от петте тона заловен кокаинов хлороводород, чиято стойност в Европа възлиза на 300 млн. долара, беше изгорена в пещ в южната част на Санта Крус като кулминация на мащабната полицейска операция “Лунна светлина”. Десет дни след неочакваното разкритие в склад на компания Varig и в контейнер на камион, дрогата бе транспортирана до район Нормандия, където е била изгорена в присъствието на служители на Специалната служба за борба срещу наркотрафика на Боливия (FELCN), писа тогава боливийският вестник Los Tiempos.
От FELCN съобщиха тогава, че десет дни след залавянето на пратката и по силата на съдебно решение, е било предприето изгарянето на дрогата, като преди това са били взети малки количества, които да бъдат представени по време на съдебния процес.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?