<$BlogRSDUrl$>

вторник, септември 28, 2004

Тероризмът в Интернет и България - 2



Анализ на Агенция “Фокус”, Лора ПАЛЮШЕВА, Владислав ПУНЧЕВ



За “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”

На 30 юли 2004 г., “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заплашиха европейски страни, сред които и България. Заплахата беше публикувана в Интернет-форум, чийто адрес е www.islamic-minbar.com/forum/.

В изявлението се посочва, че след изтичането на ултиматума на Осама бин Ладен срещу европейските страни да се изтеглят от мюсюлманските държави, който изтече на 15 юли, ще последва “кървава война” за Европа.

“Днес ви обявяваме кървава война. Няма да спрем акциите си, докато не се върнете в правия път”, гласи изявлението, подписано от “Бригадите на Абу Хафс ал Масри – Ал Кайда”. Все още не може да бъде потвърдена автентичността на изявлението.

“След изтичането на ултиматума на нашия шейх Осама бин Ладен и тъй като не се върнахте в правилния път, обявяваме ви жестока война, както и на вашите народи, които с мълчанието си ви подкрепят”.

“Няма да се колебаем да пролеем кръв във всички части на Европа, в Рим и на други места, докато съответните страни не излязат от орбитата на неверниците в Америка”, се посочва в изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, публикувано в Интернет.

“Призоваваме всички наши части от Великобритания, от България и от всички европейски страни да се подготвят да влязат в битка”, се посочва в изявлението, което е с дата 30 юли. “Няма да се радвате на сигурност, докато сте в сянката на Джордж Буш” се посочва още в изявлението.

То намеква за обявеното от лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен тримесечно примирие с европейските държави. До момента не може да се потвърди автентичността на заплахата. В изявлението се посочва, че други изявления през последните два дни са били неправилно приписвани на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”.

Интернет-сайтът, на който на 30 юли 2004 г. беше публикувано обръщение-заплаха на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” към европейски страни, сред които се споменава и България, се хоства от компанията „Хостинг Еним”. Адресът на уеб-сайта, където терористичната групировка е публикувала своята заплаха, e: http://www.hostinganime.com/abu-hafs/.

Заплахи и атентати, за които “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” е поела отговорността

26.07.2004
Групировката “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заплаши Италия с кървави атентати, ако войските й не се изтеглят от Ирак. “Това предупреждение е към италианското правителство, което се предаде да слугува на престъпните американски кръстоносци", се посочва в съобщение на бригадите публикувано на ислямистка Интернет страница. „Ако това не стане, ще заговори езикът на кръвта. Ще разтърсим навсякъде земята под вас", пише в предупреждението.
Ислямистите наричат италианския премиер Силвио Берлускони „подлец".
Заплахи, че България, Полша и Австралия ще бъдат залети от „море от кръв"-, ако не се изтеглят от Ирак, бяха отправени миналата седмица от ислямистката групировка „Таухид".

16.07.2004 г.
Терористичната групировка “Бригади на Абу Хафс ал Масри” заплаши да удари Италия ако премиерът Силвио Берлускони не подаде оставка
В заявление, публикувано на исмямистки сайт и подписано от групировката, се посочва, че “ако Берлускони остане премиер на Италия, страната ще бъде залята от вълна на насилие, подобно на атентатите от 11 септември 2001 година”.

06.07.2004 г.
От интернет-страницата на египетски вестник групировката “Бригадите на Абу Хафс ал-Масри” заплашва, че ще отвори трети фронт в Йемен. В съобщението са изброени целите на следващата фаза : “разширяване на радиуса на конфликта и провеждане на операции в цял свят. Въвличането на САЩ в нова клопка - след Ирак и Афганистан идва ред на Йемен, ако даде Бог”.

02 07.2004 г.

„Бригадите на Абу Хафс ал-Масри" заплаши да извърши терористични нападения в Европа след изтичането на тримесечното примирие, предложено от Осама Бин Ладен през април.
Предупреждението е изпратено под формата на писмо до базирания в Лондон ислямистски вестник Ашарк Ал-Авсат.
На 15 април лидерът на "Ал Кайда" във видеозапис предложи примирие с европейците, ако те изтеглят войските си от мюсюлманските държави, като отбеляза, че предложението е със срок три месеца. Още тогава редица европейски страни отхвърлиха предложенията под претекста, че цивилизованите държави не преговарят с терористи

18.03.2004 г.

В писмо, подписано от “Бригади на Абу Хафс ал Масри”, групировката заплашва съюзниците на САЩ с терористични атаки. В писмото се визират конкретно “американските слуги” Япония, Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Австралия и Пакистан. Тези страни се заплашват с атентати, подобни на тези в Мадрид на 11 март.
След новите заплахи, японското правителство бе едно от първите, което реагира като разпространи съобщение, в което се казва, че Япония няма да се поддаде на терористичните заплахи.

11.03.2004
При атентати в Мадрид загиват 191 души, над 2000 са ранени. Тогава три бомби се взривяват на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухват близо до същата гара, още едно на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите.
С факс, изпратен до излизащия на арабски лондонски в. "Ал Кудс Ал Араби" “Бригадите на Абу Хафс Ал Масри / Ал Кайда” обявява, че техен "взвод смъртници" е проникнал в "един от стълбовете на алианса на кръстоносците - Испания", и е изпълнил операцията "Влакове на смъртта". Причината е, че Мадрид е съюзник на САЩ във "войната срещу исляма". В съобщението се твърди, че нов страшен атентат с името “Ветровете на черната смърт” срещу САЩ е вече готов 90 % и е във финалната си фаза и че следващите цели на “свещената война срещу кръстоносците” ще бъдат Великобритания, Япония, Италия и Йемен.

21.11.2003
В Истанбул са извършени два самоубийствени атентата срещу консулството на Великобритания и щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC. Точно в 10.55 първата кола-бомба избухва близо до банката, пет минути по-късно е вторият мощен взрив на камионетка, която се врязва във външната стена на британското консулство. В резултат 28 души загиват, а над 450 са ранени. Отговорността за взривовете поема свързаната с „Ал Кайда" турска ислямистка групировка Ислямски фронт на бойците на Великия изток. “Бригадите на Абу Хафс ал Масри" обявява, че също е отговорна за атентатите. Те наричат нападенията операция „Ислямски железен чук" по аналогия с операция на САЩ в Багдад. Мишена на атентатите е и бившият британски посланик в София и генерален консул в Истанбул Роджър Шорт, който загива при взрива на консулството.

15.11.2003
Извършени са два атентата срещу синагогите „Неве Шалом" и „Бейт Израел" в Истанбул. В резултат на „кървавата събота" загиват 23 души, а ранените са над 300. В и-мейл до излизащия в Лондон арабски вестник “Ал Кудс ал Араби” “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” поемат отговорността. В електронното послание те отправят и заплахи за нови атентати с коли бомби срещу САЩ и техните съюзници Австралия, Великобритания, Италия и Япония.

19.08.2003 г.
Камион-бомба се взривява в централата на ООН в Багдад. В резултат на експлозията загиват над 20 души, между които и шефът на мисията на ООН Сержу Виейра ди Мелу. Впоследствие на арабски сайт от името на “Ал Кайда” се появява съобщение, че организацията поема отговорност за терористичния акт в представителството на ООН в Багдад. Съобщението е подписано и от групировката "Бригади на Абу Хафс ал Масри".

Анализите за достоверността на изявлението на бригадите на Абу Хафс ал Масри, както и твърденията на групировката, че е свързана с терористичната мрежа на “Ал Кайда”, не могат да доведат до сигурни резултати по мнението на експерти, защото например бригадата твърди, че е отговорна за прекъсването на електричеството в североизточната част на САЩ на 14 август 2003 г., които се оказаха техническа повреда. Тогава “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” нарекоха мнимата терористична атака „Операция „Бърза мълния” в земята на Тирана на това поколение”.

Джеймс Киркхоуп, директор в Центъра за изследване на тероризма във Вирджиния, смята, че фактът, че “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” комуникират с арабски лондонски вестник, а не популяризират изявленията си чрез катарската сателитна телевизия “Ал Джазира”, означава, че групировката няма връзка с ръководството на “Ал Кайда”, а вероятно е само симпатизант на терористичната мрежа на Осама бин Ладен, и не е свързана директно с хората на “Ал Кайда”, които взимат големите решения.

Експерти също така анализираха съдържанието на видеокасета, намерена в кофа за смет на магистрала близо до Мадрид скоро след бомбените атентати в испанската столица. На касетата човек, представящ се за говорителя на ал Кайда в Европа Абу Дуджан ал-Афгани, казва: „Вие обичате живота, а ние – смъртта, което ви дава пример за това, за което говори пророкът Мохамед.”

Президентът на Института за изследване на медиите в Близкия Изток Игал Кермън, под чието ръководство се провежда анализът на писмото на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, в което те поемат отговорността за кървавите атентати в Мадрид, коментира така: „Анализирайки езика и идеите в електронното писмо, изпратено до лондонския всекидневник, те абсолютно говорят за едно нещо – това не е езикът на “Ал Кайда”.

Коментар на Игал Кермън, президент на Института за изследване на медиите в Близкия Изток, на изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” след атентатите в Мадрид от 11 март

Заглавието “Влаковете на смъртоносната операция” следва стихотворната форма на Корана. Това е нетипичен за бин Ладен стил на книжовно изразяване. Също така, важно е да се отбележи, че фразата “влаковете на смъртта” не се повтаря в писмото като името на операцията.

Фразата “Уреждане на стари сметки” – и като лингвистична форма, и като идея, е нетипична за автентичния стил на книжовно изразяване на “Ал Кайда”.

Употребата на термина “агенти” е заимствана от речника на нациналистическата идеология, докато Осама бин Ладен и неговите привърженици обикновено наричат своите врагове “невярващи”.

Фразата “но Вие не разбрахте посланието” също не е типична за езика на Осама бин Ладен, който не разпространява своите операции като “послания”, а по-скоро като акт сам посебе си, който следва целите на “Ал Кайда” в името на Аллах. Следователно следва, че:

Когато пристигне емисар, работата ще започне. Ние известихме взвода на Абу Али Ал-Харити, че ръководството реши, че Йемен ще бъде третото блато, в което Америка “Тиранът на това поколение” ще се накисне, за да възпита йеменското правителство, което сътрудничи на американците, и което изостави Исляма и сега управлява след пакистанския президент Мушараф. Следователно, всички /наши/ групи трябва да бъдат нащрек, така че операцията ще започне в 4515 . Не забравяйте да удряте до смърт; не забравяйте Абу Али Ал-Харити; не забравяйте шейх Абд Ал-Кадер Ал-Азиз /Ал-Сайед, имам Ал-Шериф/, великият мъдрец, които беше арестуван три месеца след септемврийските /11 септември/ събития, и беше екстрадиран от Йемен в Египет.

Условното наклонение в изречението “Ако прекратите войната, ние ще прекратим нашата” не е типично за изразяването на Осама бин Ладен.

Терминът “тиранът на поколението” е използван в предишното изявление, в което “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” поемат отговорност за прекъсването на електричеството в САЩ, което беше причинено от авария.

В истинските изявления атаките от 11 септември не се определят като “събития”, а като “рейдове”.

Твърдението, че операцията ще започне “на 4515” и, че е “е в крайната си фаза, на 90%” е чуждо на книжовния ислямистки стил на Осама бин Ладен.

“Ето защо изглежда, че това писмо не е автентичен документ на “Ал Кайда”, подчертава в анализа си Игал Кермън.

Изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” след атентатите в Мадрид от 11 март

"В името на Аллах, милостивия и състрадателния, когато не наказват и ти трябва да наказваш по същия начин, по който те наказват”. (Коран 16:126)

"Убивай ги, където ги откриеш, гони ги, както теб те гонят, въстанието е по-страшно, отколкото убийството". (Коран 2:191)

“Тези, които извършват агресия срещу теб, трябва да им отвърнеш със същото” ( Коран 2:194)

“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” обещаха в последното си изявление във връзка с експлозиите в Кербала и Багдад от 2 март 2004 г., че се подготвят за следващи операции и изпълнихме обещанието си: ескадронът на смъртта успя да проникне дълбоко в кръстоносна Европа, нанасяйки удар по един от стълбовете на кръстоносците и техните съюзници: Испания, на която беше нанесен болезнен удар. Това е част от старо уреждане на сметки с кръстоносна Испания, съюзник на Америка във войната й срещу исляма.

Къде е Америка, Аснар? (Хосе Мария Аснар – бивш премиер на Испания – бел. ред.) Кой ще пази теб, Великобритания, Италия, Япония и останалите агенти? Когато ударихме италианския контингент в Насирия, изпратихме на агентите на Америка предупреждение: изтеглете се от алианса срещу исляма. Но вие не разбрахте посланието.

Сега се надяваме, че ще разберете посланието.

Ние в “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” не се натъжаваме от смъртта на цивилни граждани. Законно ли е те да убиват нашите деца, жени, старци, младежи в Афганистан, Ирак, Палестина и Кашмир, докато се счита за грях, когато ние ги убиваме? Всемогъщият Бог казва: “нападай тези, които те нападат”.

Махнете си ръцете си нас, освободете нашите затворници и се изтеглете от нашата земя, тогава ще ви оставим на мира.

Народите на страните, съюзници на САЩ, трябва да принудят правителствата си да сложат край на този алианс в борбата срещу тероризма, което означава война срещу исляма. Ако прекратите войната, ние ще прекратим нашата.

Казваме ви: Ескадронът на дима на смъртта ще ви достигне много скоро на място, където ще можете да видите умрели с хиляди, по волята Божия, и това е нашето предупреждение.

Казваме на мюсюлманите по целия свят, че ударът на Ветровете на Черната Смърт е в крайната си фаза, на 90%, ако е рекъл Бог, в угоден за него момент.

При тази операция, Ескадроните на воините на Йерусалим удариха евреите и масоните в Истанбул, а трима важни масони загинаха при тази операции, и ако не беше възникнала техническа неизправност, щяха да умрат всички масони.

Казахме на Ескадрона на Билал ибн Раба, че сме приели предложението и след пристигането на делегата, ще започне акцията. Ние известихме ексадрона на Абу Али Ал-Харити, че ръководството на “Ал Кайда” реши, че Йемен ще бъде третото блато, в което Америка “Тиранът на това поколение” ще потъне, за да възпита йеменското правителство, което сътрудничи на американците, и което изостави Исляма и сега управлява след пакистанския президент Мушараф. Следователно, всички /наши/ групи трябва да бъдат нащрек, така че операцията ще започне на 4515 . Не забравяйте да удряте до смърт; не забравяйте Абу Али Ал-Харити; не забравяйте шейх Абд Ал-Кадер Ал-Азиз /Ал-Сайед, имам Ал-Шериф/, великият мъдрец, които беше арестуван три месеца след септемврийските /11 септември/ събития, и беше екстрадиран от Йемен в Египет.

И казваме на тези, които убиват сунитските улеми в Ирак да вдигнат ръцете си, или в противен случай...

Предупреждаваме гражданите: не се приближавайте до цивилни или военни обекти на американските кръстоносци и на техните съюзници.

Аллах е велик, Аллах е велик. Ислямът идва, подкрепяйки мюсюлманите и унижавайки неверниците.

Писмото е подписано от “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” с дата понеделник 20 Мухаррам 1425 – 11 март 2004 г.

За видеокасетата Кермън допълва: „Това просто съобщение от касетата звучи по-правдоподобно от електронното писмо на Абу Хафс ал Масри. Това е, което аз наричам религиозната форма на изразяване и концепциите. Съобщението „Вие обичате живота, а ние - смъртта” е от ранната ера на исляма, който все още е в процес на развитие - именно ислямът, който проповядва Осама бин Ладен. Този ислям се чувстваше от съобщенията на “Ал Кайда” и по време на войната в Афганистан и по време на атентата в Москва през октомври 2002 г.” Едно от съобщенията на чеченците в атентата в Москва гласеше следното: „Ние правим това, за да спечелим безизходното положение, защото както руснаците обичат живота, така ние обичаме смъртта.” Кермън коментира чеченското съобщение по следния начин: „Така звучи “Ал Кайда”, така звучи ислямизма, съобщението звучи правдоподобно.”

“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заимстват името си от псевдонима на египтянина Мухаммад Атеф, който е взел участие в атентата срещу египетския президент Ануар Садат през 1981 г., и за когото се твърди, че е бил ръководител на тренировъчен лагер на “Ал Кайда”. За него също така се вярва, че е загинал по време на въздушните атаки на САЩ срещу Афганистан през ноември 2001 г, когато бомба разрушава къща, за която се смята, че е била скривалището на египтянина. Мухаммад Атеф е имал близки връзки с Осама бин Ладен, доказателство за което е сватбата на една от дъщерите му със един от синовете на лидера на ал Кайда.

В интервю от ноември 2001 г. за катарската телевизия „Ал Джазира” Абу Хафс ал Масри (”ал Масри” в превод от арабски език - „египтянина”, бел. ред.), който е представен от телевизията като един от лидерите на “Ал Кайда”, казва: „Нашата война с американците все още не е започнала. ... Ние (имайки предвид Афганистан) като военна сила все още не сме използвали нито силите на ислямисткото емирство Афганистан, нито силите на ал Кайда, нито други сили. Нито един куршум не сме изстреляли. Ние все още чакаме деня, в който американците ще започнат да атакуват по земен път (имайки предвид американските въздушни атаки в Афганистан). На този ден ще започне истинската война с американците.”

В друга публикация от 14 март 2004 г. за баската сепаратистка въоръжена организация ЕТА и събитията около бомбените атентати в Мадрид се споменава следното: „Друго разрушително ядро (имайки предвид „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”) беше свързано с неизвестния в момента Абу Мусаб ал Заркауи и мрежа му от отровни поддръжници във Великобритания, Франция, Италия, Германия и Испания. Интересното е, че тази мрежа твърди, че е свързвана с поне други две терористични атаки – като атентата в Мадрид, представяйки се с псевдонима „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” в Истанбул и Багдад.” От този цитат, а и от другите приведени в настоящата публикация материали става ясно, че все още не е доказана връзката на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” с ръководството на терористичната групировка ал Кайда, но със сигурност бригадите поддържат връзки с терористични групировки, които са близки до кръга на Ал Кайда, както и, че се свързват с терористичната мрежа на Абу Мусаб ал Заркауи. Някои експерти също така смятат, че „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” се занимават единствено с Интернет пропаганда.

Проучване в Интернет на Агенция „Фокус” за идеологията и дейността на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” доведе до откриването на публикации, които разкриват подробности за делата на бригадите, техните цели, техни съобщения, заплахи и обръщения към привърженици на войната срещу САЩ и техните съюзници. Агенция „Фокус” също така откри различни преводи от арабски език на изявленията на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, което свидетелства, че независими лица следят дейността на групировката в Интернет. Ето и по-интересните извадки от публикациите, които Агенция „Фокус” откри за „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”:

Искания на бригадите от САЩ:

1. Да се освободят затворниците от американските затвори и от базата в Гуантанамо в Куба, както и да бъде освободен шейх Омар Абдел Рахман (обвинен за планиран атентат в Ню Йорк, и който е син на египетския шейх Мохамед Омар Абдел, обвинен, че е вдъхновил атентата в Световния търговски център през 1993 г. Самият шейх Омар Абдел Рахман е участвал и в атентата срещу египетския президент Ануар Садат през 1981 г., в който, както вече споменахме, е участвал и Абу Хафс ал-Масри) и всички, които по молба на САЩ са били затваряни в арабски и не-арабски държави, както и затворниците от израелските затвори.

2. САЩ да спрат войната срещу Исляма и мюсюлманството, която води из целия свят, която се води под маската на борбата с тероризма.

3. Да се прочистят всички ислямски земи, включващи Йерусалим и Кашмир, от “мръсните” евреи, американци и индийци.

4. Америка и нейните съюзници се намесват в политическите, икономическите, социалните и културните работи на мюсюлманите, както и в създаването на ислямистки държави.

5. Кръстоносният запад да престане да се намесва в работите между мюсюлманите и техните управници – отстъпници.

В изявлението „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” разкриват и четири свои основни цели за следващата фаза на техните действия:

1. Да разширят кръга на терористичните си действия, като ръководят операции в целия свят.

2. Да подкопаят доверието на инвеститорите в американската икономика

3. Да разкрият кръстоносно-ционистката схема (на действие)

4. Да разрушат (да разпръснат) врага, след което да го унищожат.


“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” изискват от своите братя по идеология:

1. Да бъдат искрени в предаността си към Аллах и да знаят, че свободата се намира „пред вратите”, че Аллах дава свобода на тези, на които помага, че събирането на силите – и арабски, и не-арабски, са единствените неща, които обещахме на Аллах и Неговия Пророк.

2. Да формират малки организации под различни имена, които да водят “джихад” (свещена война). Така на врага ще му бъде трудно да ги открива и залавя и ще се подкопаят положените от службите за сигурност усилия.

3. Да са физически и военно подготвени и да разпространяват своите знания и умения сред синовете си, роднините и клановете, както и сред тези, които ще дойдат след тях (защото битката сигурно ще бъде дълга).

4. Да придобиват модерните умения като компютърна грамотност, Интернет, както и всичко, което е от полза на муджахидини и мюсюлмани.

5. Да разпалват психологическа война срещу врага.

От народите-привърженици на войната срещу САЩ и техните съюзници „Бригадите на Абу Хафс Ал Масри” изискват:

1. Да научат символа на вярата – особено да разберат “предаността” и “отричането”.

2. Да се покаят заради това, че са изоставили джихада /свещена война/.

3. Да се молят за муджахидините и да ги поддържат морално и финансово.

4. Да създават малки бойни групи в и извън градовете.

5. Да приютяват муджахидините и да им помагат.

6. Да защитават тяхната чест.

7. Да се присъединят към техните редове.

8. Да ги съветват.

Кратки съобщения на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”:

Към Ариел Шарон: „Ние ще разрушим подкрепата на Америка, която ти дава сила, и после ще унищожим арабските народи, които те защитават. Тогава за нас няма да бъде трудно да те заколим като овца.”

Към Джон Кери: Ти ни заплашваш с война, това е нашият отговор. Ако го направиш, тогава с помощта на Аллах ние ще започнем да водим война срещу твоя народ – от децата до възрастните.

Към Джордж Тенет – бившият директор на ЦРУ: Ти ще се нуждаеш от повече от пет години да се сблъскаш с нас, ако още те има дотогава.

Към президента на САЩ Джордж Буш: „Ти си този, който влезе в Ирак през една нощ като плъх, страхуващ се от муджахидините; твоите черни дни още не са настъпили. Помни как рони сълзи през септември (11 септември 2001 г.). Това, което следва, ще те накара да рониш кръв (а не сълзи) благодарение на милостта на Аллах”

Тероризмът в Интернет и България

Изявление, подписано от ислямската групировка “Таухид”, се появи на 21 юли в ислямистки уеб-сайт, известен като място, на което “Ал Кайда” и групировки, свързани с терористичната мрежа, отправят заплахите си. Групировката се самоопределя като “Ал Кайда в Европа”. Групировката посочва в изявлението, че България и Полша “ще платят цената”, също като САЩ и Испания, намеквайки за терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон и атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид.

“Към кръстоносното българско правителство, което се е съюзило с американците, и към българския народ - ние искаме, за последен път, да бъдат изтеглени българските войници от Ирак, или, заклеваме се, ще превърнем България в море от кръв, ако не изпълните исканията ни”.

Президентът на България Георги Първанов заяви в петък, че няма да изтегли българския пехотен батальон с численост 480 военнослужещи, разположен в Ирак, се посочва още в изявлението.

Според американския Център за изследване на тероризма, другите имена на групировката Ал Таухид са: Ал Таухеед, Джамаат ал Таухид уал Джихад, “Единобожие и Джихад”. Все още няма потвърждение, че групировката, отправила заплаха към Полша и България и, която се самоопределя като европейски клон на “Ал Кайда”, е свързана с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, чиято групировка “Единобожие и Джихад” взе за заложници в Ирак двама български шофьори.

В Европа действително съществува групировка "Таухид"заяви за Агенция “Фокус” о.з. полковник Славчо Велков, преподавател по “тероризъм, антитероризъм и международно сътрудничество срещу тероризма” в НБУ. Той коментира, че много внимателно трябва да бъде проверен източникът и автентичността на съобщението, но заплахата не бива да бъде пренебрегвана. От съобщението не става ясно дали заплахата за терористични атаки визира територията на България и Полша или обекти, свързани с националната сигурност - това биха могли да бъдат базите на военните ни контингенти, дипломатически представителства в чужбина, самолети или влакове. Биха могли да бъдат и обекти на територията на страната, посочи Велков, но подчерта, че на първо място трябва да се установи автентичността на заплахата.

Славчо Велков коментира, че след решението на Филипинското правителство да изтегли контингента си, за да спаси заложника си в Ирак, е напълно логично заплахи за терористични атаки да получат и останалите страни от коалицията.

Премиерът на Полша Марек Белка се срещна с представители на полските спецслужби по този повод. В същото време Полша отказа да отстъпи пред терористите и да изтегли контингента си от Ирак. “Изтеглете войските си от Ирак или ще чуете взривове в страната си”, предупреждава групировката “Таухид” в послание, изпратено до полския премиер Марек Белка.

Заместник-министърът на отбраната Януш Земке отхвърли каквито и да е било компромиси спрямо терористите: “Ние потвърждаваме многократно изразяваната позиция, че никога не трябва да се действа под влияние на терористи. Пред тях никога не трябва да се отстъпва”, заяви министърът за агенция PAP.

“Историята на борбата с тероризма доказва, че отстъпките пред терористи се заплащат с обратния ефект, с ескалация на терористичните действия и искания”, подчерта Земке.

Неизвестна до този момент групировка, самоопределяща се като европейски клон на “Ал Кайда” заплаши България и Полша с терористични атаки, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак, съобщи тогава полският министър на отбраната Януш Земке. Министърът уточни, че властите във Варшава очакват да получат сведения от разузнавателните служби на други държави, но до момента сведения за подготовката на терористични атаки не са постъпили.

“Нямаме притеснения относно евентуални терористични атаки на полска територия”, на свой ред съобщи началникът на полската Агенция за вътрешна сигурност (ABW) Анджей Барчиковски, който обаче подчерта, че подобни заплахи трябва да се “приемат сериозно”.

Заплахата за терористични атаки, отправена към България и Полша с искане двете страни да изтеглят контингентите си от Ирак, е отправена от групировка, свързана с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, съобщи полската Агенция за вътрешна сигурност (ABW).
“Свързваме групировката с дейността на Заркауи”, е съобщила за АФП Магдалена Станчик, говорител на ABW.
Заплахите с терористични атаки на територията на България няма да принудят българското правителство да изтегли контингента от Ирак - това заяви българският президент Георги Първанов.
“Няма да отстъпим пред терористите. Готови сме да им се противопоставим. Отстъпката пред терористите само би провокирала нови терористични атаки”, e подчертал българският президент.
По всяка вероятност заплахата, отправена срещу България, е от групировката, ръководена от Абу Мусаб ал Заркауи, заяви за Агенция “Фокус” ген. Иван Чобанов, директор на НСС. “Трябва категорично да заявя, че няма конкретна информация за подготвяни терористични действия”, заяви ген. Чобанов и добави, че “става дума за данни, които се получават както от съюзниците, така и по линия на НРС, Военно разузнаване и източници на НСС”. Той подчерта, че са предприети абсолютно всички мерки за сигурност. Той коментира, че за пръв път се получава конкретна и ясна заплаха срещу България, но специалните служби са наясно, че след включването в антитерористичната коалиция, България е влязла в групата на “рисковите държави”. “Няма европейски клон на “Ал Кайда”, заяви ген. Чобанов. “Действията на тази групировка са насочени срещу всички страни от коалицията, които имат военни контингенти в Ирак и, след като Филипините се огънаха, трябваше да се очаква, че заплахи с искане за изтегляне ще бъдат отправени и към другите държави”, коментира директорът на НСС.
От БСП поискаха министрите Петканов и Свинаров да посочат мерките, които ще се предприемат. “Това не може да е конкретно искане, отправено към българската държава. Независимо от това обаче трябва да се отнасяме сериозно към подобни заплахи”, каза министърът на отбраната Николай Свинаров в Народното събрание. Не мога да го приема като конкретно искане, защото всяко искане трябва да има както автор, така и конкретни параметри, заяви Николай Свинаров. Той допълни, че има сигнали от специалните служби за подобни заплахи през последни дни, но не конкретизира кога точно са получени такива сигнали. Той обясни, че са взети мерки, както в Съвета за сигурност към премиера, така и във ведомствата, които отговарят за националната сигурност. Има план за действие при такива ситуации, каза Николай Свинаров. Началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев коментира, че в армията са в сила мерки за повишаване на сигурността, които са предприети още от януари. Готовността няма да бъде повишена, само ще бъдат реализирани предписаните мерки, каза още генерал Колев. Министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви, от своя страна, че такива заплахи ежедневно се отправят от терористите и нищо не може да се промени в тази ситуация. България е предприела допълнителни антитерористични мерки още след 11 септември, каза още Петканов.
Министър Петканов обобщи, че няма никаква промяна в ситуацията и че подобни заплахи не са рядкост.
Националната служба “Жандармерия” няма да предприема засилване на охранителните мерки на стратегически обекти на територията на страната, заяви директорът на службата ген. Живко Живков.
От Гранична полиция също съобщиха, че контролът по българските граници засега е достатъчно ефективен и не се налага засилването му.
По повод информацията за заплаха за България и Полша, отправена от близка до “Ал Кайда” групировка, главният секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов заяви, че изявленията на терористични организации не трябва да се коментират по никакъв начин.
Компетентните служби проверяват произхода и достоверността на заплахите на ислямистка групировка, самоопределяща се като европейския клон на “Ал Кайда”, срещу България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак, съобщиха от МС. Всяка информация първо трябва да се провери преди да се коментира, заяви за Агенция “Фокус” говорителят на Министерски съвет Димитър Цонев веднага след разпространяването на съобщението със заплаха срещу България.
На 11 юни 2004 година германският експерт по тероризма и директор на германския Институт за изследване на тероризма и сигурността Ролф Топхофен предупреди за нарастваща активност на “Ал Кайда” в Източна и Югоизточна Европа. Германският вестник Tagesspiegel съобщи, че според данни на европейските тайни служби военизираните ислямисти разширяват операционната си база в посока Полша, България и Румъния. "Съчетанието между ислямски терористични клетки и влиятелни структури на организираната престъпност в тези страни би могло да създаде взривоопасна смес", изтъква Топфовен. Експертът цитира разговор между ислямисти, подслушан от британското разузнаване МИ-5. Единият от подслушаните заявява: "В Полша и България всичко е толкова лесно, защото мнозина са корумпирани. Можете да ги купите с долари, а освен това контролът и бдителността са по-слаби в сравнение с други европейски страни".
Българското МВР отказва да коментира публикация в чужда преса, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
През януари 2004 година британският “Обзървър” писа в свое разследване, че терористите се прегрупират и сега прицелът им е Европа.
Ислямските терористични групи се насочват на Изток - към Полша, България Румъния и Чешката република, което буди опасения за създаването на ново бойно поле през следващите години в тези страни със слаба власт, мощни престъпни групировки и ендемична корупция, посочват още авторите на материала.
"Сега Европа се контролира по въздух и земя, но в Полша и България - страни, които не са част от европейската общност, всичко е лесно. Преди всичко те са корумпирани и можеш да ги купиш с долари. Второ тези страни не са толкова контролирани и там "няма много очи".
Това е част от запис, направен на 15 юли 2002 в Милано от италианското разузнаване. Думите са на един от основните помощници на Абу Мусаб Заркауи - сочен за човекът, който ръководи новите ислямски терористични групировки.
Записаният е иракски кюрд, известен само под името Фуад, който казва също така, че Австрия е страната, където започва всичко, определяйки я като страната на международните комуникации, страната за контакти.
Преди време според публикации в медиите през лятото на 2002 година Фуад е бил заловен в България и предаден на разузнаването на натовска държава.
На 28 юли 2004 г. американска Интернет-компания от Седър Фолс, щата Айова, публикува прессъобщение на официалния си сайт, в което пише, че нейните услуги са били използвани от ислямски терористични групировки, публикували материалите си на сървъри на компанията.
Специален агент Джеф Терпиниън от ФБР в Омаха потвърждава още на 27 юли, според АП, че с тях се е свързала интернет-компанията “Фаст Сървърс”, но отказва да коментира причината.
Йан Андрюсък, президент на компанията, твърди, че “Фаст Сървърс” е уведомила ФБР, когато научили миналата седмица, че на техни сървъри са публикувани сайтове на терористични групировки.
Компанията предлага интернет - обслужване “на едро” на малки клиенти и именно тази услуга била използвана за публикуването на арабски уеб-страници, които се поддържали от ХАМАС, от “Бригадите мъчениците от Ал Акса”, както и за публикуване на съобщения във форумите на компанията от поддръжници на “Ал Кайда”.
Една от Интернет-страниците вече е закрита, а компанията, която я притежава, очаква инструкции от федералните агенти за това дали да бъдат закривани и други сайтове на компанията, допълва Йан Андрюсък.
Вицепрезидентът на “Фаст Сървърс”Аарон Филипс, отговарящ за маркетинга и продажбите на компанията, заявява, че компанията поддържа между 100 000 и 200 000 интернет-страници в своята мрежа. Сървърите на компанията, които са били използвани от терористичните групировки, са във Фремонт, Калифорния.
“Като компания за продажба на интернет - услуги на едро ние не проверяваме цялото съдържание, което се хоства от нашите сървъри”, добавя Филипс. “В някои случаи като този - няколко недоброжелателни интернет-страници се намират в нашата мрежа”.
„Който и да е поискал да администрира терористични уеб-страници, очевидно е намерил дребни търговци-препродавачи на хостинг услуги, които са му позволили да регистрира он-лайн потребителски акаунти, така че би било трудно за компанията в Айова да ги спре”, казва Филипс.
Той твърди, че “Фаст Сървърс” научила за терористичните групировки, когато през изминалата седмица канадска информационна агенция се свързала с компанията.
Агенция “Фокус” разкри, че агенцията е “Канада Фрий Прес”. Това е една от малкото медии, които след като попадат на списъка с Интернет адреси на терористични сайтове, публикуван от Института за изследване на медиите в Близкия Изток, поема инициативата да се свърже по телефона с всички интернет доставчици, които хостват сайтовете от този списък. Единствената компания, която възприема сериозно обаждането от “Канада Фрий Прес” е “Рак Форс Хостинг”, която открива на своите сървъри официалните страници на групировките “Хизбулла” и ХАМАС. На 21 юли компанията съобщава, че започва да действа по преустановяването на достъпа до двата сайта на организациите от сървърите си. Проучване на Агенция “Фокус” на тези адреси показа, че те все още зареждат сайтовете на арабските терористични организации, но единият от тях се хоства вече в друга интернет-компания. Единствената американска компания, която се решава да коментира пред “Канада Фрий Прес” информацията, че на техни сървъри се хостват сайтове на терористични организации, е „Хюрикейн Електрик”: “Ние гледаме много сериозно на запитвания като Вашето, като смятаме, че те се отнасят до националната сигурност и вече сме отнесли въпроса до ФБР”. От компанията също така отбелязали, че сайтът бил хостван от трета фирма-препродавач от тяхната мрежа.
Връзката между фирмата в Айова и терористичните групировки била разпространена от Института за изследване на медиите в Близкия Изток, който представлява независима неправителствена организация със седалище във Вашингтон и представителства в Берлин, Лондон и Йерусалим. Тя е създадена през февруари 1998 г., с главната цел да изследва американската политика в Близкия Изток. Уеб-страниците били регистрирани от отделни личности и организации от Малайзия, България и Близкия Изток, съобщават от института.
„Компанията от Айова, позоваваща се на професионалния си опит, обръща специално внимание на лекотата, с която радикалните ислямски групировки могат да „оперират” в Интернет пространството”, казва Гейбриъл Уейман, професор по “Комуникации” в университета Хайфа, Израел. Той коментира, че групировките използвали именно услугите на западни компании, защото били лесно достъпни и надеждни.
Уейман добавя и, че „тези терористични организации, които обикновено критикуват Запада и модерността й, използват именно западните технологии, за да разпространяват критицизма си”.
Смята се, че терористичните групировки откриват свои уеб страници в държави и общества, които като цяло не са вражески настроени към тях, или влизат в интернет форуми или чатове на популярни интернет домейни, казва още Уейман и добавя, че има повече от 4000 страници на терористични организации.
Джеймс Луис, който е директор на полицията за технологични престъпления във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания, допълва, че терористичните организации постоянно сменят адресите си в Интернет, за да не бъдат фиксирани - тяхното поведение е като поведението им в реалния свят.
Институът за изследвания на медиите в Близкия Изток публикува на 16 юли 2004 г. 25 ислямистки сайта и съобщения във форуми - включително и три сайта, които използвали услугите на фирмата в Айова.
Проучване на Агенция “Фокус” показа, че същата информация със списъка на ислямските сайтове и съобщения във форуми, е публикувана на същия ден и на друг Интернет адрес, но авторът на статията се е подписал с псевдоним, който в директен превод на български език звучи по следния начин „Рейчъл Кори, която умря за какво?”, докато за автор на статията от сайта на института за изследвания на медиите в Близкия Изток се е подписала Мери-Хелене Бокара.
Друго проучване на Агенция “Фокус” в Интернет-пространството, чиято цел бе да открие и други терористични сайтове, хоствани от компанията „Фаст Сървърс”, намери още един Интернет сайт на терористична групировка, хостван от компанията от Айова, който вече не е активен: http://fateh.org/news/index.php. Регистрацията на името на домейна fateh.org е направена чрез компанията „Домейнс Аледжианс Телеком”, чиито сървъри се намират в Ню Йорк Сити. Организацията, която е регистрирала името на домейна чрез „Домейнс Аледжианс Телеком”, е посочила в регистрационната си форма, че се казва „Палестински глас за свободни услуги” (Palestine Voice for Free Services) с адрес улица Хоспитъл Стрийт в палестинския град Тулкарем. Това е една от няколкото уеб-страници на “Бригадите на мъчениците от Ал Акса”. Агенция „Фокус” откри още 13 Интернет-адреса на групировката. Тя е включена в американския списък на чуждестранните терористични организации след самоубийствен атентат в Йерусалим през март 2002 г., при който загиват трима израелски граждани и, който става причина Израел да прекрати преговорите за примирие с палестинците.

Във връзка с публикуваната на 28 юли от групировката „Единобожие и Джихад” снимка в ислямистки интернет сайт, на която се вижда екстремист да държи окървавена отрязана глава на фона на знамето на групировката, за която се твърди, че е на един от българските заложници, Агенция “Фокус” проведе журналистическо проучване за компанията, която хоства този сайт. Интернет-доставчикът е компанията „Хостинг Еним”, на чиито сървъри се публикуват голям брой сайтове на терористични групировки ежедневно, като например началната страница на терористичната групировка “Бригадите на Ал Харамаин” от Саудитска Арабия. На техния сайт е публикувана връзка към видео - интервютата на терористите, които взривиха полицейската сграда в Саудитска Арабия на 21 април 2004 г. Агенция „Фокус” откри още едно домейн-име на „Хостинг Еним”, което също „зарежда” страницата с публикуваната снимка.
Агент на ФБР е заявил пред журналисти, че компанията „Хостинг Еним” не е подозирана във връзки с терористи или терористични организации, и разследването в тази насока води към погрешни следи. ФБР ще разследва случая с хостинг-компанията.
Според Интернет регистрацията на компанията, тя се намира в Уестчестър, щата Ню Йорк. Мениджърът на сградата на този адрес твърди, че на този адрес няма компания „Хостинг Еним”. На същия адрес в Уестчестър е регистрирана и друга интернет- страница, която също предлага хостинг услуги и, чийто собственик е Ричард Киркендал. Този сайт купува правата си да предлага интернет-хостинг от базирания в град Белви, щата Вашингтон, сайт www.enom.com на компанията “Еном”, която се занимава също с продажба на домейни. Агенция “Фокус” откри, че Интернет-потребител, подписващ се като Ричард Киркендал, често посещава интернет форум за собственици на фирми, които предлагат хостинг услуги. През май 2004 г. една от темите във форума е бизнес дейността на компанията “Еном”. Регистриран посетител във форума започва темата за “Еном”, с твърдението, че тази компания развива измамнически бизнес, като улеснява фалшиви трансфери на домейни. “Еном” купувала домейните на фалирали фирми, които обаче имали постоянна или голяма на брой аудитория, след което компанията се представяла за стария собственик на домейна, с цел да се добере до личната информация на нищо неподозиращите клиенти на сайта. Всички останали посетители излагат множество други доводи в полза на твърдението, че компанията развива измамнически бизнес. Интересно е съобщението на друг посетител, който добавя, че много от фирмите-препродавачи на хостинг-услугите на “Еном”, спомагали за превръщането на компанията в състоятелна корпорация. И не само това - много от тези фирми били със седалища в Индия и Пакистан, които по думите на посетителя имали директни връзки с тероризма. Няколко съобщения по-надолу във форума посетителят, подписал се като Ричард Киркендал, коментира съобщението за терористичните връзки на Индия и Пакистан, публикувайки следното съобщение: „Индия НЯМА връзки с тероризма. Моля, разучи темата, преди да правиш подобни изявления и да отправяш обиди към невинни хора.” Други съобщения по темата посетителят не е публикувал.

Преди няколко седмици в телефонен разговор с майката на Киркендал - Ирма Фернандез, тя заяви, че той живее известен период от годината във Франция и единственият начин за свързване с него е чрез електронна поща (Агенция “Фокус” откри и личната електронна поща на Ричард Киркендал), а на запитване за адреса на фирмата-доставчик на сина и, тя отговорила, че там се намира фирмената пощенската кутия на сина и, за която тя плащала наем.
И майката, и бащата на Киркендал - Ирма и Серджо Хернандез, твърдят, че въобще не знаят за връзка между компанията на сина им “Нейм Чийп” и “Хостинг Еним”.
Майката на Киркендал казала също, че един път, когато нейният син открил съдържанието на няколко сайтове на “Хостинг Еним” на своите сървъри, преустановил достъпа до домейна. Тя казала, че впоследствие от ФБР се свързали със сина й с молбата да възстанови достъпа до сайта, за да помогне на властите да проследят неговата дейност. Тази информация била оспорена от специалния агент от ФБР във Финикс.
Лицето “Х”, което управлява компанията “Хостинг Еним”, се предполага, че живее в Сиатъл, щата Вашингтон. Въпреки че неговият телефонен номер отговарял на адрес в Сиатъл - Уорфсайд Пойнте Апаратмънтс, управителят на сградата казал, че не познава такова лице.
През последните няколко месеца, лицето “Х” е публикувало и други адреси и телефони на своята компания в Интернет. При обаждане на един от телефоните в Сиатъл отговорила жена, която не знаела абсолютно нищо за тероризма и добавила, че е мирен гражданин.
В допълнение към заплахите за предстоящи терористични операции и нарастващата употреба на “Хостинг Еним” от радикалните ислямски групировки, две екзекуции на невинни жертви от ислямски активисти бяха показани на сайтове, хоствани от компанията.

Цитирайки правото на свобода на словото, администраторите от “Хостинг Еним” продължават да поддържат сайта, на който бяха публикувани и видео материали и снимки от обезглавяването на 33-годишния южнокорейски преводач Ким Сун Ил.
Снимки на инженера Пол Джонсън също бяха публикувани на сървърите на “Хостинг Еним”, след като той беше обезглавен и, които все още могат да бъдат видени, а на интернет адреси на същата хостинг-компания се намира и сайт със същия дизайн и изображения като предишния сайт на Ал Кайда, който беше с адрес, но вече неактивен: www.alneda.com .
В официалния форум на компанията на 18 юни 2004 г. е публикуван въпросът: “Знаете ли, че Вашите услуги се използват като официална страница на групировката, която обезглави американеца в Саудитска Арабия? Аз се надявам, че Вашата компания ще бъде така благоразумна да премахне тези страници от базата си.”
Представител на компанията отначало благодарил официално за информацията.
Но след като страниците на ислямски терористични групировки така или иначе не са премахнати, се появява друго съобщение към “Хостинг Еним”: “Това е... покъртително. Изтрийте го веднага. Блокирайте този ненормален IP адрес. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПОЗВОЛЯВАТЕ НА ТЕРОРИСТИЧНИ УЕБ СТРАНИЦИ ДА СЕ ХОСТВАТ НА ВАШАТА СИСТЕМА С ДНИ, ПРЕДИ ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ. Блокирайте този IP адрес, намерете и всички останали и блокирайте и тях. Вие американци ли сте? Престанете да им позволявате да разпространяват своите съобщения, освен ако не сте привърженици на тяхната дейност.”

Отговорът на това съобщение бил шокиращ:

“Ние ще проверим при първа възможност. Това е безплатна хостинг компания и ние не сме получавали никакви суми за публикуването на тези сайтове, така че това, че разглеждането на всички електронни писма и оскърбителни съобщения, ще ни отнеме много време. Моля, дайте ни време да оправим нещата, а междувременно, вземете предвид свободата на словото - просто защото вие не харесвате съдържанието на тези сайтове, това не означава, че той трябва да бъде закрит.”

В отговор на друго съобщение, администратор на компанията пише:

“Благодаря за вашите коментари по този въпрос, нищо не може да бъде направено в този момент, ние ще разгледаме сайтовете и ще решим какво е най-добре да направим.”

“Ако вие разгледате няколко от сайтовете на нашите абонати, няма да видите банери или поп-ъп реклами, което означава, че те нямат приходи. Ако вие не искате да приемете това извинение, то какво очаквате да чуете? Аз Ви казах истината, но ако Вие не искате да я приемете, чувствайте се свободен да си представяте каквото си поискате.”
“Хостинг Еним” изглежда хоства терористичните сайтове, наемайки пространство на един от сървърите на намиращата се в Хюстън компания “Евриуанс Интернет”, която хостваше сайтове в миналото на групировки като ХАМАС.
При отправени запитвания по електронната поща до “Евриуанс Интернет” част от тяхното объркващо автоматично съобщение, което се връща, гласи: “Ние получихме вашето съобщение за възможни злоупотреби с нашата мрежа. Понастоящем броят на такива съобщения, които изискват допълнителни проучвания, надвишава броят на личните електронни писма от нашите служители към Вас, така че това може да бъде единственият отговор, който вие получавате, отнасящ се до вашето запитване; междувременно, ние проучваме внимателно всеки едно съобщение, изпратено до нас.”
“Хостинг Еним” също така е хоствал и други терористични сайтове, които включват сайтовете на “Ал Батар”, онлайн военно списание на поддръжници на “Ал Кайда” от Саудитска Арабия.
Интересното е, че има и няколко сайта, използвани от външния министър на Судан д-р Мустафа Осман Исмаил, намиращи се на сървърите на “Хостинг Еним”. Няма също заведен архив за “Хостинг Еним” и “Нейм Чийп” в Калифорния, както и информация за тях дори като американска частна или публична фирма или международна фирма в базата данни “Лексис Нексис”.

От друга страна, агент на ФБР от Финикс е заявил, че е абсолютно сигурен, че никой в САЩ няма нищо общо с екзекуциите. И “Хостинг Еним”, и “Нейм Чийп” били “използвани”, по думите му.

Той добавил още, че ФБР няма правото да принуждава компания като “Хостинг Еним” да премахне снимките: “Хората имат правото да казват, каквото си поискат, дори и да изразяват презрението си към някой друг. Ние не можем да заличим сайт, който на нас лично не ни харесва.” Агентът не е давал информация за контактите на “Хостинг Еним”.

Същият агент посочил, че ръцете му били “вързани”, когато ставало въпрос за справяне с такива форми на “свободно изразяване”, имайки предвид делото срещу Сами Омар ал Хюсеин, 34-годишен кандидат за докторска степен по информатика в Университета в Айдахо. На 10 юни 2004 г. АП съобщи, че американски съд е оправдал саудитеца по обвиненията, че използвал личния си компютър, за да помага на терористи да печелят пари и да привличат привърженици.

Процесът срещу Сами Омар ал Хюсеин, както съобщава АП, бил разгледан като важен тест на едно постановление в приетия след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Американски закон за националната сигурност, според което саудитецът е извършил престъпление, като е давал съвети на терористите.

Ал Хюсеин създал и администрирал уеб-страници, които според прокурорите били използвани за набиране на нови терористи, печелене на пари и разпространяване на пропагандни текстове. Прокурорите заявили, че сайтовете включвали религиозни укази, оправдаващи самоубийствените бомбени атентати и една покана за парично дарение за палестинската терористична организация ХАМАС.

Но адвокатите на ал Хюсеин се аргументирали, че материалът бил защитен от Първата поправка в американската Конституция, регламентираща свободата на изразяване и не бил предназначен за печелене на пари или набиране на екстремисти.

“Надявам се, че Първата поправка е важна и има значение в тази страна”, е зявил адвокат на обвиняемия.

Агентът от ФБР добавя, че би било по-лесно да се закрият такива сайтове като тези, хоствани от “Хостинг Еним”, ако те разпространяват инструкции стъпка по стъпка как да бъде извършено престъпление. Дори и тогава, твърди той, “нищо не може да се направи по този въпрос, докато не бъде извършено престъпление.”

Във връзка с проучването на дейността на „Хостинг Еним” агенция „Фокус” откри и сайт за безплатни услуги, чиято онлайн система за „качване” на изображения и текстове се използва от администраторите на уеб сайтовете на различни терористични организации, хоствани от „Хостинг Еним”, която може да бъде видяна на Интернет адрес: http://www.uploadyourimage.com, чиито домейн е собственост на сингапурец, но Агенция „Фокус” няма да публикува Интернет адреса на личния му сайт. Две изображения са публикувани през този сайт на терористични Интернет-страници.

Агенция „Фокус” проведе проучване и за сайта, на който на 21 юли беше публикувана заплахата на групировка, твърдяща, че е европейският клон на Ал Кайда, срещу Полша и България. Адресът на сайта, който вече не е активен, е бил www.ansarnet.ws/vb/showthread.php?t=11989. Домейнът ansarnet.ws е купен от хостинг компания „Гоу Деди Груп”, чиито сървъри се намират във Финикс, щата Аризона. Лицето, което е закупило домейна, е посочило в регистрационния формуляр за поръчване на домейн имена, че се казва Р. Рачид от фирма „Ал Ансар Нет” със седалище в Лондон и адрес „Хай Холборн” 184. Домейн името е било закупено за срок от една година, считано от датата на покупката му - 31 май 2004 г. В момента адресът www.ansarnet.ws не е активен заради надвишаване трафика на сайта, което е и доказуемо от съобщението, излизащо при зареждане на уеб сайта. Сървърът, където се помещава www.ansarnet.ws , се намира в Хюстън, щата Тексас. Полският вестник "Газета виборча" също е проследил адреса на арабския сайт, публикувал заплахата. Оказва се, че на същия адрес е регистриран сайтът, който публикува и обезглавяването на американеца Никълъс Бърг.

Разследването на журналисти от вестника ги довежда до физическия компютър, в който се намира съобщението. Той е собственост на американската компания Майкфо Груп и се намира в САЩ. "Газета" се свързала с програмиста от тази компания Ерик Баар, който бил изумен от това, което научил от полските журналисти. По-късно той и полските журналисти установяват, че компанията публикува стотици подобни статии и съобщения на терористи без да знае за това, тъй като никой не разбира арабски.

Агенция „Фокус” откри и сайтове, които почти ежедневно публикуват информация за нови терористични сайтове и за дейността на терористичните групировки, като на някои от тях е публикувана информация, че терористи са отправяли заплахи срещу тях, ако не преустановят дейността си.

Източници от Интернет индустрията съобщават, че ниски цени на трети фирми-препродавачи на хостинг услуги привличат в Америка огромен брой интернет потребители от цял свят. Нещо повече непрекъснато увеличаващият се брой на фирми-препродавачи прави все по-трудно следенето на съдържанието, което се разпространява из сървърите на интернет компаниите. Много хостинг фирми разчитат на така наречената система за получаване на съобщения от интернет потребители за злоупотреби. Тази система пък разчита интернет потребителите да съобщават за нарушения на условията и ограниченията за съдържанието на хостинг компаниите.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?