<$BlogRSDUrl$>

понеделник, януари 24, 2005

Задържаният в Мадрид Пламен Янакиев вероятно е извършител на убийството на двама българи през 2003 г.



21 януари 2005 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Владислав ПУНЧЕВ






Мадрид /София. Българският гражданин Пламен Янакиев на 29 години, който бе задържан на 19 януари в Мадрид, в резултат на съвместна акция на българските специални служби и испанските Гражданска гвардия и Национална служба “Полиция”, вероятно е извършителят на убийството на двама българи на централната улица “Жасмин” в испанската столица през февруари 2003 г. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Министерството на вътрешните работи на Испания. Начинът на извършване на престъплението, както и използването на автоматично оръжие при убийството на двамата българи, е насочило вниманието на испанското следствие към вероятното съществуване на опасна престъпна група от граждани от Източна Европа, занимаващи се с кражби на автомобили, трафик на оръжия и наркотици. При последвалата операция през февруари 2003 г. са задържани 39 души и са конфискувани 62 автомобила, 17 единици оръжие и 3700 килограма хашиш, припомниха от министерството.
От МВР на Испания подчертаха, че в резултат на сътрудничеството между испанските служби и българската полиция е било установено, че Янакиев живее в апартамент, намиращ се на алея Кастеяна в Мадрид. Жилището е било поставено пред непрекъснато наблюдение, в резултат на което е бил извършен арестът на 19 януари. При задържането от българина са иззети десет оригинални ключа на откраднати автомобили, технически устройства за кражби на автомобили BMW, голям брой фалшиви регистрационни номера, голямо количество фалшиви паспорти, всички те с фотографии на българина, фалшиви митнически печати за излизане и влизане в редица държави, пистолет 22-ри калибър с два пълнителя и 600 евро в брой.
“Може да се счита, че задържането на българина е забележителен успех, тъй като се смята, че той е изключително опасен и е изключително трудно да бъде засечен поради непрекъснатите мерки за сигурност, които предприема за себе си, както и това, че не живее повече от месец-два в апартаментите, които наема”, казаха за Агенция “Фокус” от МВР на Испания.

Агенция "Фокус" припомня:

Испанската Гражданска гвардия, съвместно с българската полиция, задържа на 18 февруари в Коста дел Сол в Малага петима български граждани и една румънка, заподозрени в участие в международна престъпна мрежа за трафик на оръжие и дрога, както и кражби на коли и фалшифициране на документи. При акцията са били открити и иззети автомат “Калашников”, 2 пушки, 4 пистолета, голямо количество боеприпаси, 4 автомобила, технически средства за фалшифициране на документи и матрици. Единият от задържаните е извършил двойно убийство български граждани на улица Жасмин в Мадрид през февруари миналата година.
Групата е извършвала също с отвличане и рекет на други престъпници, от които са “открадвали дрога и други неща, представяйки се за полицейски служители”.
Операцията, наречена “Сеначеро” (бел. ред. - “плетена кошница” на испански език), е започнала в средата на 2002 г., когато Гражданската гвардия е установила голям брой кражби на луксозни коли, извършвани от лица с българско гражданство, нелегално пребиваващи в Испания. Автомобилите в последствие са били прехвърляни в страни от Източна Европа, където са били продавани. Разследването на тези престъпления е било свързано с това на убийството на двама български граждани на мадридската улица “Жасмин”.
“Съществуват основателни подозрения, че един от задържаните е автор на убийствата”, увери говорителят на Централното оперативно звено на Гражданската гвардия, допълвайки, че “изглежда двамата убити са искали да поемат ръководството на организацията, но не са им позволили”.
Сред иззетите при акцията оръжие има и един автомат “Калашников”, чиито белези съответстват с тези на използвания при разстрела на двамата българи в Мадрид, но балистичните експертизи все още не са приключили.
След убийството в Мадрид, породено от разчистване на сметки, членовете на организацията са напуснали област Мадрид и са започнали да действат в Коста дел Сол.
Задържаните са българските граждани с инициали К.Д.Р на 33 години, който се предполага, че е ръководителят на организацията, И.И.Н на 44 години, И.И.П. на 32 г., И.Н.Н. на 25 г., С.С.С. на 31 г. и румънката С.В.В. на 26 години. Арестите са били извършени между вторник и сряда сутринта във Фуенхирола и Марбела.
Бандата е действала подобно на терористичните групи, като ръководителят на организацията е наемал апартаменти от името на други лица, които не са се познавали един друг и е управлявал от там действията на групата, като оръжията и документите са се намирали в различни квартири, за да не може в случай, че бъде разкрита една от тях, да бъде разбита мрежата. Всеки от членовете на групата е действал свободно и не е знаел къде се намират “колегите” му. Ръководителят на организацията е единственият, който е знаел всичко.
Известният с прозвището Рогача автокрадец и групата му от 5 души, между които двама перничани и една румънка, бяха арестувани на 18 февруари т.г. след финализиране на полицейското разследване под кодовото име “Сеначеро”, което е започнало в средата на 2002 г.
самоличността на жертвите - 50-годишен рецидивист от Пазарджишко и млад плевенчанин, е установена след изследване на пръстовите отпечатъци на разстреляните с "Калашников". Така станало ясно, че това са Иван Димитров Докатанов (50 г.) от пазарджишкото село Мененкьово и Николай Богданов Гатев (29 г.) от Плевен. Двамата използвали фалшиви паспорти - на Александър Молинар и на Войтех Кузма. Първоначалната версия на испанската полиция тогава е разчистване на сметки между представители на престъпния свят.
Приблизително по време на убийството в Мадрид са арестувани 9-има българи, обвинени в трафик на крадени луксозни коли, обири на жилища и вили и фалшифициране на документи. Тогава полицията не откри пряка връзка между двата случая.
Групата се е занимавала с фалшифициране на документи, извършвала е също отвличания и е рекетирала други престъпници. Бандите под ръководството на Рогача се вживявали в ролята на полицаи и "крадели" дрога и други неща от престъпните си колеги, е съобщил на пресконференция говорителят на централното оперативно звено на Гражданската гвардия. Според същия източник, цитиран от медиите, "изглежда двамата убити са искали да поемат ръководството на организацията, но не са им позволили". Бандата е действала на принципите на терористичните групи. Ръководителят Рогов наемал апартаменти от името на други лица, които не са се познавали и е управлявал оттам действията на групата. Оръжията, фалшивите документи и други доказателства за престъпленията били в различни квартири, за да не може в случай, че бъде разкрита една от тях, да бъде разбита мрежата. Всеки от членовете на групата е действал свободно и не е знаел къде се намират "колегите" му. Ръководителят на организацията е единственият, който е знаел всичко.
Първият засечен сериозен "подвиг" на Константин Рогов е преди години в Шумен. Тогава той е спипан да краде скъпа лимузина от кооперативния пазар в града. В автокрадеца е открит лаптоп, с който "прихващал" и разкодирал системата за сигурност на автомобила. При разследването, което било поето от РЗБОП - Шумен, станало ясно, че автор на софтуера е сестрата на Рогача. Самият лаптоп пък бил изпратен на експертиза в НИКК, където "взел" акъла на специалистите. Освен това станало ясно, че самият компютър е откраднат от румънец, докато бил на международен форум в НДК.
Преди няколко години Рогача напуснал България и се пренесъл в Испания. Негови познати припомниха преди няколко дни, че при убийството на неговия партньор Иво Бонев - Чобака някои не са изключили възможността Рогача да има пръст. Проблемът между двамата приятели, за които се знае, че заедно са крадели коли в Испания и са ги докарвали в Източна Европа, за да ги продадат, били $10 000. Парите били делът на Чобака от задигната и пласирана скъпа лимузина.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?