<$BlogRSDUrl$>

неделя, юли 04, 2004

Осъдиха на общо 44 години убийците на българин в Испания


Съдът в град Елче не се поколеба да осъди двамата убийци на българин в Испания, съобщи на 15 юни 2004 г. в електронното си издание испанският вестник La Verdad. Антонио Доминго М.Т. на 30 години и 24-годишният Селестино К.К. жители на град Кайоса дел Сегура бяха всеки от тях на 22 години лишаване от свобода, 18 от които по обвинение в предумишлено убийство на български просяк и 4 години за грабеж. Двамата осъдени трябва да заплатят на близките на жертвата обезщетение в размер на 90 хил. евро, решиха още магистратите.
Съдът мотивира решението си с оглед на жестокостта на извършеното убийство на намиращ се в абсолютно безпомощно състояние български просяк, “който е бил много пиян и затова практически не е могъл да окаже съпротива и да се защити”. В мотивите на съда се посочва и, че престъпниците са се възползвали от часа на извършването на деянието – убийството е извършено на зазоряване, когато не е имало никого на улицата, който да стане свидетел. Двамата са били осъждани преди за кражби. Други двама, техни съучастници, младежи на 15 и на 17 години, бяха осъдени на осем години затвор, след като бяха признати за виновни за смъртта на българина. На 8 юни младежите свидетелстваха в град Елче на делото срещу Антонио Доминго, известен като Индианеца, и Селестино К. К., които пък отрекоха да са замесени в побоя над българина. Единият от младежите заяви, че е видял Индианеца да взема портфейла на жертвата, нанасяйки му удари. Според показанията, двамата младежи нанесли побой над българина, а другите двама в последствие го ритали и му нанасяли удари с юмруци, за да го ограбят.
Побоят бил брутален, отбелязва изданието. Източници от съдебна медицина съобщиха, че цялото тяло на българина е било в хематоми. Жертвата не е била в състояние да се защити, тъй като е била под въздействието на алкохол. Адвокатите на обвиняемите настояват клиентите им да бъдат освободени поради липса на доказателства и преки улики.
На 6 юни La Verdad писа, че семейството на пребит до смърт в Испания български гражданин настоява за обезщетение. Две години след убийството съпругата на българина – Надя, твърди, че съпругът й не е бил просяк, че е пращал редовно пари на семейството си в България и настоява за обезщетение за синовете им на 9 и на 6 години.
Градчето Вега Баха в Аликанте все още помни печалното събитие, пише в броят от 6 юни на вестник La Verdad. Български гражданин е бил намерен мъртъв, след като е бил пребит брутално до смърт. На пръв поглед мъжът е имал навик да спи на пейка в градския парк. Два дни, след като е бил намерен мъртъв, испанската полиция е задържала четирима заподозрени – двама пълнолетни на 27 и 21 години и двама младежи, които в момента на ареста са били съответно на 16 и на 17 години.
Двамата пълнолетни са били настанени в затвора във Фонтакалент.
Дотук става дума за що-годе “нормално убийство”, отбелязва изданието. Сега, обаче, две години след случая, тази, която твърди, че е негова съпруга, се появи на сцената. Надя иска да подаде граждански иск. Жената твърди, че съпругът й не е бил беден, че е работел в Испания и, че е изпращал редовно пари на семейството си в България. Тя се опитва отчаяно да замине за Аликанте, за да присъства на делото. Никой не знае защо тя едва сега, две години след убийството, е дала да се разбере, че съществува.
Надя твърди, че е разбрала за убийството на съпруга си от нейни приятели, съграждани, живеещи в Испания. Изданието съобщава, че е била бездомна. По думите на запознати, след смъртта на българина, Надя и двете й деца започнали да живеят в мизерия.
На 2 септември 2002 г. Пламен Кирилов Василев си е почивал на пейка в парка във Вега Баха, където, изглежда, е имал навика да спи. В този ден той е бил пребит до смърт, отбелязва La Verdad.
Разследването е установило, че престъпниците поискали от жертвата си портфейла и когато установили, че е празен, го захвърлили, но отнели от българина златен пръстен на стойност около 100 евро. Българинът починал от загуба на кръв в следствие на тежкия побой. Резултатите от аутопсията сочат, че той е бил с 3,11 промила алкохолно съдържание в кръвта.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?